ZA SVETU JE PENZIJA SVETINJA:  Marović tuži državu jer mu dug naplaćuju blokadom jedinog prihoda
Foto: Vijesti.me/Savo Prelević

odbegli funkcioner

ZA SVETU JE PENZIJA SVETINJA: Marović tuži državu jer mu dug naplaćuju blokadom jedinog prihoda

Crna Gora -

Odbegli i osuđeni šef budvanske kriminalne grupe Svetozar Marović pokušaće da ospori rešenje o tome da se i njegovim ličnim primanjima i nekretninama, kojima nije garantovao prilikom sklapanja sporazuma o priznanju krivice sa Specijalnim tužilaštvom, naplati sudska kazna od gotovo 1,1 milion evra.

Vijestima je potvrđeno da će Marovićevi pravni zastupnici tužbom tražiti da se rešenje o izvršenju javne izvršiteljke Snežane Pavlićić proglasi nedopustivim u delu koji nije predviđen sporazumom, nakon što mu je blokirana i penzija.

Maroviću se od penzije odbija 239,71 evra, a Opština Budva do sada je na taj način naplatila 2.352,16 evra. Marović je sa tužiocima, na čijem je čelu Milivoje Katnić, zaključio sporazum o priznanju krivice kojim se obavezao da plati 1.096.481 evro i odleži četiri godine u zatvoru. Ni jedno ni drugo obećanje nije ispunio i već treću godinu je u Beogradu, van domašaja crnogorskih pravosudnih organa.

Sporazumom se tačno navodi kojom su imovinom Marović, njegov brat Dragan, sin Miloš i rođaci garantovali da će biti plaćeno više od milion evra i njime nije predviđena blokada penzije. U postupku izvršenja, podgorička kancelarija izvršiteljke Pavličić donela je pre mjesec novi zaključak o prodaji delova imovine bivšeg visokog funkcionera DPS-a u korist Opštine Budva, procenjene vrednosti od 142.632 evra. Na prodaju će 20. maja ponovo i dva dela parcela na Jazu od 1.013 i 589 kvadrata, gde Marović ima pravo suvlasništva. Procenjene vrednosti su 73.819,2 i 40.994,4 eura.

Marović se pre pola godine žalio i na prodaju tih parcela, ali je Ministarstvo finansija krajem decembra donelo rešenje kojim se odbija žalba kao neosnovana.

Pokretna i nepokretna imovina koju su braća Marovići založila procenjena je na gotovo 290.000 evra manje nego što je to učinio sudski veštak koga je prije tri godine angažovalo Specijalno državno tužilaštvo. Prema nalazu veštaka kojeg je angažovao Katnićev tim, imovina je procenjena na nešto više od 570.000 eura. Veštak koga su angažovali javni izvršitelji procenio je da vredi upola manje.

Svetozar i Miloš su u Beogradu, a Crna Gora ih potražuje zbog izdržavanja zatvorskih kazni. Miloš je priznao da je bio dio kriminalne grupe koja je učestvovala u malverzacijama oko prodaje 27.000 kvadrata opštinske zemlje u industrijskoj zoni Jaza, čime je budvanska kasa oštećena za 1,4 miliona evra.

Osuđen je na godinu zatvora i plaćanje novčane kazne od 385.000 evra, koju je pre godinu izmirio. Miloš je u međuvremenu dobio srpsko državljanstvo i podneo zahtev da robiju od 11 meseci služi u toj državi.

Svetozar se navodno liječi u Beogradu, a u Crnoj Gori ga čeka četvorogodišnja kazna zatvora.

Ministarstvo pravde Srbije primilo je prošle sedmice zahtev Crne Gore za izručenje nekadašnjeg predsjednika državne zajednice Srbije i Crne Gore, kao i zahtjev da njegov sin kaznu na koju je osuđen u Osnovnom sudu u Kotoru izdržava u Srbiji. Zahtevi Crne Gore sa propratnom dokumentacijom biće prosleđeni nadležnom sudu na dalje postupanje, navode u sprskom Ministarstvu pravde.

Nadležni sud treba da odluči da li su ispunjeni zakonski uslovi za izručenje Marovića, odnosno za izvršenje kazne na koju je njegov sin osuđen u Kotoru.

Iz MUP-a Srbije juče je saopšteno da stariji Marović nije dobio srpsko državljanstvo.

Nadležnost suda biće opredeljena prema mestu njihovog prebivališta, odnosno boravišta u Srbiji. Opština Budva preuzela je prošlog meseca hektar zemlje u zaleđu plaže Jaz, vlasništvo Miloša Marovića, za 225.000 evra, što je upola manji iznos od procenjene vrednosti.

Time je naplatila deo sudske kazne od gotovo 1,1 milion evra, koliko se njegov otac obavezao da će da plati. Opština se odlučila da preuzme imovinu jer da to nije učinila, na trećem ročištu, praktično bi sa hektarom zemlje bila namirena celokupna novčana kazna izrečena Svetozaru Maroviću.

Kurir.rs/Vijesti

Foto: Vijesti/Savo Pelević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track