Najnovije vesti

CRNA GORA I ITALIJA SPOJENE POVODNIM KABLOM: Kroz Energetski auto-put dugačak 433 kilometra pušten probni napon!
Foto: Profimedia

košta milijardu evra

CRNA GORA I ITALIJA SPOJENE POVODNIM KABLOM: Kroz Energetski auto-put dugačak 433 kilometra pušten probni napon!

Crna Gora

Podmorski kabl dužine 433 kilometra, koji energetski spaja Italiju i Crnu Goru, postavljen je sa svom pratećom infrastrukturom, kazala je crnogorska ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Ona je za Prvu TV rekla da su u toku testiranja kao i da se komercijalna upotreba kabla očekuje krajem godine. Kako je dodala, podvodni kabl kapaciteta hiljadu megavata učiniće Crnu Goru energetskim čvorištem na Zapadnom Balkanu.

"Projektom se s jedne strane tržište Balkana povezuje sa tržištem Evropske unije, a ojačaće i prenosna mreža u Crnoj Gori. Često ponavljam da je kabl između Crne Gore i Italije u oblasti energetike autoput. To znači da sve ono sto se proizvede u Crnoj Gori imaće svoje sigurno tržište van Crne Gore, imaće perspektivu kompletne proizvodnje u Crnoj Gori i to će značiti benefite ne samo za državne već i privatne kompanije u Crnoj Gori", navela je Sekulić.

Ugovor o povezivanju Italije i Crne Gore energetskim kablom potpisan je sredinom novembra 2010. godine a grade ga italijanska Terna i Crnogorski elektroprenosni sistem.

Ukupna vrednost projekta iznosi oko milijardu evra, s tim što Crna Gora učestvuje sa oko 100 miliona evra. Ukupna dužina kabla biće oko 435 kilometara.

Deo nevladinog sektora tvrdi da ugovor o izgradnji podvodnog kabla štiti interese Italije kojoj kabl služi samo za povlačenje struje kao i da će negativno uticati za životnu sredinu. 

Kurir.rs / Beta

Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...