CRNA GORA OD NATO DOBIJA OPREMU ZA NADZOR VAZDUŠNOG PROSTORA: 3D radar velikog dometa tipa HADR će biti instaliran na Bjelasici!
Foto: Profimedia

donacija

CRNA GORA OD NATO DOBIJA OPREMU ZA NADZOR VAZDUŠNOG PROSTORA: 3D radar velikog dometa tipa HADR će biti instaliran na Bjelasici!

Crna Gora -

NATO će Crnoj Gori donirati 3D radar tipa HADR (HR 3000) velikog dometa, a njegova isporuka predviđena je u naredne dve godine

NATO Komitet za investicije prihvatio je, kako navodi neimenovani zvaničnik Alijanse za Pobjedu, zahtev Crne Gore za pomoć u uspostavljanju sistema nadzora vazdušnog prostora i toj zemlji odobrena je dodela radara velikog dometa.

Radar je dat Crnoj Gori besplatno na korišćenje na neodređeno vreme i, kako je "Pobjeda" ranije pisala, biće instaliran na planini Bjelasici.

"Radi se o 3D radaru tipa HR 3000 velikog dometa. Predviđeno je da se isporuči u naredne dve godine. Troškovi transporta i instalacije u ovom trenutku nisu poznati, jer su u toku razgovori o ovom aspektu između Crne Gore i Agencije za podršku i nabavke NATO", saopšteno je tom listu iz NATO.

Navodi se da je HADR zemaljski radar za nadzor vazdušnog prostora koji je prvi put postavljen u Nemačkoj pre više od trideset godina. Predviđen je za upotrebu u nacionalnim mrežama vazdušne odbrane, bilo da se popune praznine u postojećem sistemu, da se poveća sposobnost postojećeg sistema ili da se zameni zastarela oprema.

U slučaju Crne Gore kao cilj se navodi to da se osigura kompletna slika vazdušnog prostora iznad zemlje. Pokrivenost opsega je 500 kilometara, a raznovrsna kompjuterska kontrola omogućava radarsku pokrivenost na 30.000 metara nadmorske visine.

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da u osnovi slične taktičko-tehničke karakteristike ima radar AN/FPS-117 koji koristi Hrvatska i nešto stariji sistem AN/TPS-70 u Srbiji.

"Sva tri radara su u klasi dometa 240 nautičkih milja po daljini i visine osmatranja do 100 hiljada fita. Projektovani su 80-ih godina prošlog veka i bili su konkurenti na tržištu", kazao je Radić.

Crnogorski centar kao i čitav sredozemni prostor u zoni je odgovornosti Objedinjenog VOC (CAOC) Torehon koji se nalazi u blizini Madrida. na osnovu radarske slike koja pristiže sa prostora od Portugala do Turske, uključujući prostor Balkana.

"U Torehonu se odlučuje o preduzimanju konkretnih koraka za zaštitu vazdušnog prostora. Iz CAOC se, ako se proceni da je to potrebno, 'podiže' dežurni par lovaca iz Italije ili Grčke na presretanje cilja u vazdušnom prostoru Crne Gore", zaključio je Radić.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Profimedia, ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track