Najnovije vesti

OVO JE NOVI SRPSKI ZAVET U CRNOJ GORI Šta je sve sa Trojičindanskog sabora poručeno Milu: Branićemo srpske svetinje tako nam sveti Petar Cetinjski i sveti Vasilije Ostroški pomogli! (VIDEO)
Foto: In4s.net

svaka čast

OVO JE NOVI SRPSKI ZAVET U CRNOJ GORI Šta je sve sa Trojičindanskog sabora poručeno Milu: Branićemo srpske svetinje tako nam sveti Petar Cetinjski i sveti Vasilije Ostroški pomogli! (VIDEO)

Crna Gora

Vlada Crne Gore treba da povuče Predlog zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, poručeno je sa velikog Trojičindanskog sabora u Podgorici uz opomenu da se neće dozvoliti otimanje hramova Srpske pravoslavne crkve.

Trojičindanski sabor bio je jedan od najmasovnijih skupova u istoriji Crne Gore.

Okupljenima je pročitan proglas u kom piše da vladin Predlog zakona o slobodi „nije ništa drugo do akt koji je prvenstveno uperen protiv Mitropolije crnogorske primorske i eparhije budimljansko-nikšićke, zahumsko-hercegovačke i mileševske koje imaju svoju osmovekovnu kanonsku jurisdikciju na prostoru na kom se danas nalazi Crna Gora“.

"Predstavnici i najodgovorniji nosioci vlasti u Crnoj Gori i ne kriju da je ovo zapravo zakon protiv Srpske pravoslavne crkve, sveštenstva, monaštva i vjernog naroda kojih je više od 95 odsto državljana Crne gore. Više nego jasno je da se Predlogom zakona priprema otimanje hramova i pljačka crkvene imovine i to sa zlokobnim i nesagledivim posledicama", kazao je episkop budimljansko-nikšićki vladika Joanikije. Prema njegovim rečima, verni narod neće dozvoliti otimanje i pljačku hramova.

"Naša Crkva ne traži bilo kakve privilegije, već samo poštovanje prava na slobodu vere i očuvanja imovine", kazao je episkop Joanikije. On je istakao da zakon ne sme biti protiv jedne vere – pravoslavne, kao što je to sada slučaj.

"Ovaj Predlog zakon je usvojen zbog političkih interesa, da bi se stvorila lažna crkvena zajednica. Potreban je novi zakon, ali ne ovakav, već zakonski akt koji će obezbijediti poštovanje ravnopravnosti svih vera", kazao je episkop Joanikije.

Prema njegovim rečima, smo na taj način Crna Gora može biti sigurna kao kuća svih njenih građana.  "U suprotnom produbljuju se podele u ionako podieljenom društvu i raspiruje bratoubilaštvo po vjerskoj osnovi", upozorio je on.

1 / 18 Foto: Kurir

"Zahtevamo od Vlade Crne Gore da iz dalje procedure povuče Predlog zakona i pripremi novi, koji će biti u skladu sa dostojanstvo Crne Gore i međunarodnim standardima. Ako Vlada Crne Gore to ne učini, mi ćemo još odlučnije saborno istupiti u odbrani svojih svetinja i zakonskih prava. Danas se pred Sabornim hramom zavetujemo i zaklinjemo da ćemo čuvati, obnavljati i braniti svoje svetinje, ćivote naših svetitenja, groblja, crkve i manastire, tako nam Sveti Petar Cetinjski i Sveti Vasilije Ostroški pomogli", kazao je episkog Joanikije.

Kurir.rs/IN4S

Foto: Screenshot

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...