MEDOJEVIĆ: Otvaranje pitanja SPC je ozbiljna provokacija! Milo deli narod u Crnoj Gori jer samo u krizi crpi svoju upotrebnu vrednost!
Foto: YouTube prtscr / Pokret za Promjene

status crkve

MEDOJEVIĆ: Otvaranje pitanja SPC je ozbiljna provokacija! Milo deli narod u Crnoj Gori jer samo u krizi crpi svoju upotrebnu vrednost!

Crna Gora -

Jedan od lidera opozicionog crnogorskog Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević rekao je da poslednja dešavanja u Crnoj Gori oko statusa Srpske pravoslavne crkve (SPC) predstavljaju "ozbiljnu političku provokaciju" crnogorskog predsednika Mila Đukanovića.

"Đukanović deli narod u Crnoj Gori, jer samo u dubokoj političkoj krizi može da crpi svoju upotrebnu vrednost. Najlakše je izazvati krizu na Balkanu podsticanjem religijskih podela. Ovo predstavlja ozbiljnu političku provokaciju", istakao je Medojević za TV N1.

Upitan da li je postojeći spor oko političkog, religioznog ili imovinskog karaktera, Medojević je kazao da je reč najpre o religijskom pitanju, jer je religija najbolji instrument za izazivanje sukoba.

"Spor pokreće političar koji kaže da je ateista. Šta će nekome ko je ateista da otvara pitanje koje nije u skladu s njegovim nadležnostima. U ovom slučaju ne sme biti nijedan segment društva koji nije pod njegovom kontrolom", dodao je Medojević.

foto: Kurir

Prema njegovim rečima, političari su dužni da poštuju Ustav, pa prema tome i odvojenost crkve od države, istakavši da je pitanje autokefalnosti crkava u nadležnosti crkvenih (kanonskih) prava.

"O tome ne odlučuje ni Milo, naša je obaveza da poštujemo odvojenost crkve od države. Ali, ako želite sukob, radićete ono što radi Đukanović. Ko si ti, čoveče, da postavljaš crkvu?", upitao je Medojević.

Kako je objasnio, prisustvom na Trojičindanskom saboru ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici prošle subote, u organizaciji SPC i Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP), hteo je da pokaže i lični i politički čin, a to je da "poštujemo i branimo ono što je tekovina Petrovića i pravo crkve da uređuje svoje odnose".

Kurir.rs / Tanjug

Foto: YouTube prtscr / Pokret za Promjene

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track