EKOLOŠKI GENOCID U ĆEHOTINI: Izvađena tona ribe otrovane hemikalijama iz termoelektrane
Foto: Printscreen Facebook

eko katastrofa

EKOLOŠKI GENOCID U ĆEHOTINI: Izvađena tona ribe otrovane hemikalijama iz termoelektrane

Crna Gora -

Izvršni direktor Ekološkog društva "Breznica" iz Pljevalja Milorad Mitrović kaže da su planovi ribolovačkog kluba "Lipljen" iz reke Ćehotine izvadili tonu uginule ribe, nakon puštanja hemikalija iz Termoelektrane "Pljevlja".

Riba je zakopana a Mitrović navodi da su hemikalije u sekundi pobile sav živi svet u reci.

Mitrović pojašnjava da je pomor izazvan otvaranjem ventila kroz koji su u rečicu Vezišnicu, levu pritoku Ćehotine, ispuštene veće količine hemikalija koje se nakupljaju u bazenima termoelektrane.

"Prema našim saznanjima, termolektrana već nekoliko godina koristi hemikalije koje su zabranjene u zemljama EU. Ne možemo da dođemo do tačnih podataka, jer sve cisterne čim dođu odmah se sa njih skidaju sve etikete, ali ono što je evidentno je da postoji velika opasnost ne samo za živi svet u Ćehotini, već i za ljude, kako u Crnoj Gori, tako i u Foči i nizvodno Drinom i Savom sve do Beograda, pa i dalje", kaže Mitrović.

Prema njegovim rečima, hemikalije ne mogu da se toliko razblaže u vodi da ne bi predstavljale opasnost i po stanovništvo nizvodno od Pljevalja.

"Bunari koje koristi stanovništvo u Foči vezani su za podzemne vode Ćehotine, a Goražde se snabdeva sa dva vodozahvata sa Drine i teški metali su velika opasnost po zdravlje ljudi. Da je kojim slučajem na Ćehotini bilo kupača u vreme kada je naišao talas otrova iz termoelektrane mislim da bi to bilo fatalno za te ljude“, kaže Mitrović.

On napominje i da poljoprivrednici vodom iz Ćehotine navodnjavaju poljoprivredne kulture, te da lancem ishrane otrovi iz reke dospevaju u ljudski organizam.

"Onaj ko je naredio i onaj izvršilac koji je otvorio ventile, to su ljudi koje treba psihički lečiti, jer oni truju i sebe i svoje potomke", navodi Mitrović.

Iz Elektroprivrede Crne Gore i Termoelektrane "Pljevlja" je saopšteno da oni nisu odgovorni za otvaranje ventila i da će podneti krivičnu prijavu protiv nepoznatog lica koje je bez njihovog znanja ispustilo hemikalije.

"Za ovo neko mora da odgovara, ne da bismo nekome skidali glavu, nego da nikada nikome ne padne na pamet da ovako nešto uradi“, kaže Mitrović.

Vratiti život rijeci, smatra on, biće veoma teško.

"To je prirodni proces koji mora da traje, opravak će trajati godinama. Potrebno je najmanje deset godina da se postigne neko zadovoljavajuće stanje".

(Kurir.rs/Radiofoca.com/Foto: Printscreen Facebook)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track