Najnovije vesti

AKO NE VRATE KUSUR DO POSLEDNJEG CENTA, CRNOGORSKE TRGOVCE ČEKAJU DRAKONSKE KAZNE: U najgorem slučaju čak 2.000 evra
Foto: Profimedia

nema više može li žvaka

AKO NE VRATE KUSUR DO POSLEDNJEG CENTA, CRNOGORSKE TRGOVCE ČEKAJU DRAKONSKE KAZNE: U najgorem slučaju čak 2.000 evra

Crna Gora

Trgovac koji kupcu ne vrati kusur u cent rizikuje kaznu do 2.000 evra, predviđa predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača, usvojen na sednici Vlade Crne Gore.

Tim predlogom je propisana obaveza trgovca da, uz račun za kupljeni proizvod, potrošaču vrati razliku između iznosa računa i primljenog novca u svim apoenima.

 

Uprava za inspekcijske poslove je dobijala žalbe potrošača koje su se odnosile na nedostatak sitnih apoena pri vraćanju kusura u trgovini, iako ne tako često.

Međutim, do sada nije postojao zakonski osnov na osnovu kojeg bi Tržišna inspekcija mogla sankcionisati trgovca zbog nevraćanja sitnih apoena. Izmene Zakona o zaštiti potrošača doneće novinu u tom smislu.

 

Naime, predlogom Zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača propisana je obaveza trgovca da, uz račun za kupljeni proizvod, potrošaču vrati razliku između iznosa računa i primljenog novca u svim apoenima.

 

Nadležni inspektor će rešenjem narediti trgovcu otklanjanje utvrđene nepravilnosti i odrediti rok za to, ako u toku inspekcijskog nadzora utvrdi da trgovac potrošaču, uz račun za kupljenu robu, nije vratio razliku između iznosa računa i primljenog novca u svim apoenima.

 

"Novčanom kaznom od 300 do 2.000 evra kazniće se za prekršaj pravno lice – trgovac, ako potrošaču, uz račun za kupljeni proizvod, ne vrati razliku između iznosa računa i primljenog novca u svim apoenima. Za pomenuti prekršaj kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 50 do 200 evra, dok će se preduzetnik kazniti novčanom kaznom od 150 do 400 evra", ističu u Upravi za inspekcijske poslove.

 

Kurir.rs/CDM
Foto: Profimedia

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...