KOD TIVTA GORELA JAHTA POZNATOG SRPSKOG KARDIOHIRURGA: Mihajlo Vukas je nosilac jugoslovenskog ordena za hrabrost koji 50 godina živi u Švedskoj gde je postao mason da bi pomogao banjalučkim bebama 1992. godine!
Foto: Printscreen Youtube RTS

nesreća

KOD TIVTA GORELA JAHTA POZNATOG SRPSKOG KARDIOHIRURGA: Mihajlo Vukas je nosilac jugoslovenskog ordena za hrabrost koji 50 godina živi u Švedskoj gde je postao mason da bi pomogao banjalučkim bebama 1992. godine!

Crna Gora -

Pripadnici Službe zaštite i spasavanja Tivat jutros su u 10 sati, uz asistenciju marinske Službe Porto Montenegra ugasili su požar na jahti „Kohinoor“ koja je teško oštećena u požaru u akvatorijumu Porto Montenegra.

U trenutku izbijanja požara na jahti su bile tri osobe, vlasnik plovila Mihajlo Vukas (80), koji je zadobio lakše opekotine, njegova supruga Mirjana (83) i njihov prijatelj. Vukasu je pomoć pružila tivatska Služba hitne pomoći nakon čega je upućen na kućno liječenje, dok je dvoje njegovih saputnika prošlo bez povreda, prenosi Radio Tivat.

Vukas je kardiohirurg koji za sebe kaže da je i Srbin i Crnogorac, ali i švedski Nišlija. Odrastao je i studirao u Beogradu, a već 50 godina živi i radi u Švedskoj. U njegovoj bogatoj biografiji piše da je bio “akcijaš, vojnik JNA, motonautičar, gimnastičar”, prenose Južne vesti.

Vukas je kao hirurg, u jedinicama JNA devedesetih, spasavao je borce, civile i decu. Kako bi pomogao da se kiseonik dopremi bebama u Banjaluci 1992. godine postao je i mason najvišeg stepena u loži “Karl Fridrih Eklef” u Geteborgu.

Vukas je nosilac Jugoslovenskog ordena za hrabrost, 2 ordena za humanitarni rad Austrije i Švajcarske, a dobitnik je i zlatne medalje za naučno-istraživački rad Akademskog naučnog kluba iz Švedske, kao i zlatne medalje Bratstva slobodnih zidara Švedske.

Dobitnik je i priznanja za životno delo i to od Akademije “Ivo Andrić” i Matice iseljenika Srbije, a Udruženje Topličana mu je dodelilo priznanje za izuzetne zasluge “Jug Bogdan”. Zlatnu značku je dobio i od Kazneno-popravnog zavoda Srbije.

Rukovodilac je projekta “Arterioskleroza, hipertenzija, aneurizma aorte, aritmija, iznenadna smrt” i tvorac teorije o pravim uzrocima ovih pojava koja je izazvala burna reagovanja u naučnim krugovima, a posebno u američkom zdravstvu i farmaceutskoj industriji - dodaju organizatori.

Kažu i da je jedan od osnivača kluba “Sinđelić” u Geteborgu, a osnovao je Sekciju Srpskog lekarskog društva i informativnog centra Srbije u Švedskoj.

Predsednik je Skupštine Matice iseljenika Srbije, a od ove godine i član Udruženja književnika Srbije.

Prema nezvaničnim informacijama tokom plovidbe jahte koja je na stalnom vezu u gradskoj lučici Kalimanj, iz motora je počeo da izbija dim, a plamen je ubrzo zahvatio instalacije.

Vukas je istražnim organima rekao da je u pitanju kvar na instalacijama, zbog čega je jahta nedavno i bila na remontu. U trenutku izbijanja požara deset metara duga jahta „Kohinoor“ plovila je ispred marine Porto Porto Montenegro ka gradskoj lučici Kalimanj.

Kurir.rs/Vijesti.me/Južne vesti

Foto: Screenshot Youtube RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track