ZABRINJAVAJUĆI PODACI: Zetu dnevno truju sa najmanje 20 kubika fekalija!
Foto: Vijesti.me/Luka Zeković

nebriga o životnoj sredini

ZABRINJAVAJUĆI PODACI: Zetu dnevno truju sa najmanje 20 kubika fekalija!

Crna Gora -

Samo iz farme svinja u Spužu, u reku Zetu dnevno se izlije 20 kubika tečnog đubriva, odnosno, oko 7.300 kubika fekalija godišnje.

Osim toga, u Zetu se izlivaju i komunalne otpadne vode, uglavnom opterećene organskim materijalom iz farme kokošaka, mlekare “Lazine”, klanice, gradskih naselja Danilovgrada i Spuža i Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija. Zbog neregulisanog prečišćavanja otpada, Zetom plivaju i azot, fosfor, amonijak, metan, pesticidi, herbicidi, biostimulatori, kalcijum-karbonat...

To piše u Nacrtu studije zaštite i uspostavljanja zaštićenog prirodnog dobra dolina reke Zete koji je uradila Agencija za zaštitu prirode i životne sredine.

“Na taj način se povećava biološka i hemijska potrošnja kiseonika u reci, što ugrožava dalji opstanak biljnih i životinjskih vrsta”, piše u Nacrtu.

Zetu uništavaja i veliki broj malih privrednih subjekata - auto-mehaničarske radnje i auto-perionice.

Eksperti su tokom istraživanja konstatovali da su najviše ugrožene salmonidne vrste, i to one koje su i zaštićene nacionalnom regulativom - mekousna pastrmka, glavatica i potočna pastrmka.

Pojašnjeno je da sa svih farmi dolazi značajna količina azota, fosfora amonijaka, metana, budući da otpad druge materije na njima nisu tretirani ili reciklirani.

Naglašeno je da je potrebno uspostaviti kontrolu svih privrednih subjekata (stvarnih/potencijalnih zagađivača) na tom području i uspostaviti stalno praćenje njihovog proizvodnog procesa i načina tretiranja otpadnih voda.

Kurir.rs/Vijesti.me (Jelena Jovanović) Foto: Vijesti.me/Luka Zeković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track