Najnovije vesti

BRANKA MILIĆ VEĆ GODINU DANA ŽIVI U AMBASADI SRBIJE: Živim u 8 kvadrata kafe-kuhinje! Šetam do kupatila 2 puta nedeljno!
Foto: Youtube prtscr / in4snet

slučaj državni udar

BRANKA MILIĆ VEĆ GODINU DANA ŽIVI U AMBASADI SRBIJE: Živim u 8 kvadrata kafe-kuhinje! Šetam do kupatila 2 puta nedeljno!

Crna Gora

Navršilo se godinu dana od kada je u Ambasadi Srbije u Crnoj Gori jedna od optuženih u slučaju pokušaja terorizma - Branka Milić.

Ona je 23. novembra 2018. godine pobegla sa suđenja a vlasti dve države nisu uspele da reše šta će s njom. Iz Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore je pre dva dana saopšteno da će status Branke Milić "ostati nepromenjen" sve dok novi ambasador ne bude zvanično postavljen, a procedura prihvatanja akreditiva Vladimira Božovića je u toku.

Branka Milić je prvostepeno osuđena na tri godine zatvora zbog terorizma u pokušaju. Sud joj nije ukinuo pritvor, odnosno uopšte se o pritvoru nije izjašnjavao.

Ona je i dalje u Ambasadi gde je našla utočište pošto je svojevoljno napustila suđenje, nezadovoljna odlukom suda da odbije njen zahtev za izuzeće veštaka koji je utvrdio po njoj nezadovoljavajući nalaz o njenom zdravstvenom stanju. 

Ona je poslednjih dana bila u fokusu javnosti jer osoblje Ambasada Srbije njenom advokatu nije dozvolilo da unese tehniku za snimanje, pošto je to, kako su rekli, zabranjeno. Ona je trebalo da putem video-signala bude saslušana u parničnom postupku koji je pokrenula pred sudom u Novom Sadu.

Branka Milić je "Vijestima" rekla da dane provodi u osam kvadratnih metara kafe-kuhinje i na delu terase, skrivenom od pogleda.

Tvrdi da ima kontakt samo sa svojom porodicom - ćerkom i zetom, advokatom Mirojem Jovanovićem, s monahinjama Manastira Duga i s obezbeđenjem Ambasade.

"Izričito mi je zabranjeno da se krećem bilo gde, sem unutar ovog prostora u kojem imam ležaj, radni sto, sudoperu i frižider. Ni sa sprata ne silazim, a kamoli u šetnju. Sva šetnja mi je do toaleta pored kafe-kuhinje i do kupatila dvaput sedmično", rekla je ona. 

Vlasti dve države nisu punu godinu uspele da reše pitanje statusa Branke Milić. Nadležni organi Crne Gore nisu tražili njeno izručenje, već dozvolu za ulazak u Ambasadu na osnovu poternice po naredbi Višeg suda u Podgorici.

Ministarstvo spoljnih poslova je 29. novembra prošle godine uručilo ambasadoru Srbije notu, sa zahtevom da se omogući ulazak nadležnih organa Crne Gore u Ambasadu, ali odgovor nisu dobili.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je, pak, rekao da ne mogu uskratiti boravak državljanki Srbije u zgradi Ambasade. Poručio je da da Crna Gora u okviru svojih institucija treba da reši slučaj Branke Milić, a da je na Srbiji da u tom slučaju pomogne razmenom obaveštajnih podataka i informacija.

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović je više puta rekao "da ne veruje da će Ambasada Srbije držati begunca u svojoj zgradi".

Kurir.rs / Beta Foto: Youtube prtscr / in4snet

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...