Najnovije vesti

PODRŠKA SESTRINSKIH CRKAVA: Evo šta je Vaseljenska patrijaršija poručila vlastima Crne Gore! (VIDEO)
Foto: Facebook video prtscr / Sputnjik

pročitana pisma na saboru

PODRŠKA SESTRINSKIH CRKAVA: Evo šta je Vaseljenska patrijaršija poručila vlastima Crne Gore! (VIDEO)

Crna Gora

Okupljenima na crkveno-narodnom saboru u Nikšiću pročitna su pisma podrške koja su Mitropoliji crnogorsko-primorskoj uputili Vaseljenski patrijarh, Sinod Ruske pravoslavne crkve, Ukrajinska pravoslavna crkva, monaštvo Manastira Hilandara i papa Franja, a koji su saglasni da je predloženi zakon o veroispovesti diskriminatorski, s ciljem otimanja imovine MCP u korist nekanonske CPC.

U pismu koje je Vaseljenska patrijaršija uputila predsedniku Crne Gore, Milu Đukanoviću, poručuje se da su s čuđenjem primili vest da je šef crnogorske države izrazio podršku stvaranju Crnogorske pravoslavne crkve (CPC), kao i da je vlada usvojila zakon o slobodi veroispovesti, koji podrazumeva podržavljenje imovine MCP i još tri episkopije.

U pismu su poručili da priznaju jedinu kanonsku Mitropoliju crnogorsko-primorsku u Crnoj Gori, te da CPC, za koju se on zalaže, nikada nije bila autokefalna, a da sadašnja nekanonska ne pripada Pravoslavnoj crkvi.

Iz Vaseljenske patrijaršije su poručili da očekuju da se crnogorski predsednik distancira od predloženog zakona. 

Sinod Ruske pravoslavne crkve poručio je da predloženi zakon ugrožava jedinstvo pravoslavlja, do čega, kako kažu, dolazi pod pritiskom vlasti.

Ocenjuje da je zakon antievropski i anticivilizacijski i da predstavlja direktno uplitanje u pitanje crkve i pozivaju crnogorsku vlast da prekine diskriminaciju i podrivanje SPC. 

foto: Facebook video/Sputnjik

Pročitano je i ranije objavljeno pismo pape Franje upućeno patrijarhu Irineju, koji je poručio da su primedbe u vezi sa pomenutim zakonom u Vatikanu s pažnjom razmotrene, te da taj zakon neće biti potvrđen bez prethodne saglasnosti sve tri konfesije u Crnoj Gori. 

Ukrajinska crkva je poručila da s velikom tugom prima vest o pogoršanju položaja Pravoslavne crkve u Crnoj Gori, zbog nasilnog oduzimanja svetinja MCP.

Više informacija o crkveno-narodnom saboru pogledajte OVDE.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Facebook video prtscr / Sputnjik

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...