AMFILOHIJE POZVAO CRNOGORSKE POSLANIKE: Ne glasajte za Zakon o slobodi veroispovesti, poštujte glas naroda
Foto: Zorana Jevtić

da se povuče iz skupštinske procedure

AMFILOHIJE POZVAO CRNOGORSKE POSLANIKE: Ne glasajte za Zakon o slobodi veroispovesti, poštujte glas naroda

Crna Gora -

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je danas poslanike Skupštine Crne Gore da ne učestvuju u raspravi i izglasavanju Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica.

"Glas naroda je pokazao vernost zaveštanju Svetog Vasilija, Svetog Petra, kralja Nikole i ostalih vladara koji su kroz istoriju prilagali i ostavljali svoja dobra crkvi pravoslavnoj i vernom narodu. Taj glas naroda Božijeg će pravoslavna crkva 24. decembra na celu sa svojim episkopima, svim sveštenstvom i monaštvom posvedočiti i pred Skupštinom Crne Gore, gde će još jednom biti pročitana Svetovasilijevska poruka", najavio je Amfilohije.

On je poručio da želi da pozove poslanike da ispoštuju glas naroda.

Mitropolit je najavio da će se posebno obratiti članovima zakonodavnog odbora da saglasno Ustavu Crne Gore donesu odluku kojom će predloženi Zakon o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica biti povučen iz skupštinske procedure, čime bi se stvorili uslovi da se pripremi novi.

foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

On bi uključivao da u samom nazivu zakona vrati Crkvi svoje ime, a ne da kao u predloženom zakonu Crkvu lišava vekovnog imena i njenog identiteta, dodaje se u saopštenju.

Mitropolit Amfilohije navodi je potrebno usvojiti zakonske odredbe kojim bi se omogućio povraćaj imovine koju je "bezbožna, anticrkvena, komunistička vlast otela i opljačkala od Crkve".

On traži da se ispoštuje vekovni kontinuitet tradicionalnih crkava i verskih zajednica u Crnoj Gori, navodi se u saopštenju.

Ovo su, kako je naveo, samo neki od razloga zbog kojih bi taj Predlog zakona morao biti povučen kako bi se pripremio novi kroz inkluzivan, institucionalan i transparentan dijalog koji je u pripremi ovog izostao, smatra Amfilohije.

"Zato molimo sve poslanike, naročito opozicione, da ne učestvuju u raspravi i izglasavanju ovakvog diskriminatornog i neustavnog Zakona", poručio je mitropolit.

Amfilohije očekuje da se i poslanici koji pripadaju rimokatoličkoj crkvi i islamskoj verskoj zajednici uzdrže od podrške spornom zakonu.

Crkva će, saglasno Ustavu Crne Gore i zakonima međunarodne zajednice, preduzeti sve zakonske mere za očuvanje svog kontinuiteta, identiteta i svojih vekovnih prava kako bi sprečila primenu marksističko-staljinističkog zakonodavstva na kome se zasniva ovaj predlog zakona, poručio je Amfilohije.

Kurir.rs/Fonet Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track