OGLASILA SE MITROPOLIJA: Pravoslavni vernici dočekuju jedan od najtužnijih Božića u novijoj istoriji Crne Gore!
Foto: Printscreen YouTube/Al Jazeera

nakon izglasavanja zakona

OGLASILA SE MITROPOLIJA: Pravoslavni vernici dočekuju jedan od najtužnijih Božića u novijoj istoriji Crne Gore!

Crna Gora -

Mitropolija crnogorsko-primorska oglasila se saopštenjem nako izglasavanja Zakona o slobodi veroispovesti u crnogorskom parlamentu.

Njihovo saopštenje prenosimo integralno.

"Skupština Crne Gore je, u noći između 26. i 27. decembra 2019. godine, usvojila diskriminatoran i neustavan Zakon o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, prethodno odbivši tri amandmana, koje je preko poslanika Demokratskog fronta, dostavila Mitropolija crnogorsko-primorska. Amandmane je prethodno odbila i Vlada Crne Gore na svojoj vanrednoj sednici.

Mitropolija crnogorsko-primorska i ostale eparhije Srpske Pravoslavne Crkve su imale još niz primjedbi na Predlog zakona, na koje im nikad nije odgovoreno, a večeras su, radi mira i bratske sloge, predložili samo tri.

Dostavljeni amandmani su predstavljali minimum minimuma koji je Vladi i Skupštini ponuđen od Crkve, kako bi se doprinelo smirivanju društvenih tenzija i predupredile teške posledice koje mogu nastati donošenjem ovakvog Zakona.

Amandman na članove 62, 63 i 64, koji su bili najproblematičniji, glasio je: Članovi 62, 63 i 64 Predloga zakona brišu se i dodaje novi član 62 koji glasi:

"Imovinsko-pravni sporovi između Crne Gore i verskih zajednica u pogledu verskih objekata i zemljištu koji su nastali do 1. decembra 1918. godine isključivo se mogu rješavati pred nadležnim sudovima u parničnim postupcima u skladu sa ratifikovanim međunarodnim ugovorima, Ustavom Crne Gore, Zakonom o svojinsko-pravnim odnosima, Zakonom o državnom premeru i katastru nepokretnosti i drugim relevantnim propisima.

Postupke će u ime Crne Gore voditi Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore".

Crnogorski režim je odbijanjem ovih amandmana, koji su predstavljali časni izlaz za sve u ovoj nečasnoj raboti, u suštini odbio da se o svojinsko-pravnim odnosima raspravlja pred sudovima ove zemlje u redovnim postupcima, u skladu sa preporukama Venecijanske komisije.

Na taj način su jasno potvrđene sumnje naše Crkve da se ovaj Zakon, pre i iznad svega, donosi, ne da bi se obezbedila sloboda vere već da bi se pristupilo otimačini imovine Pravoslavne Crkve i time započela realizacija cilja iz programa vladajuće partije, koji je proklamovao predsednik te partije i predsednik Crne Gore – stvaranju/"obnovi" nove, državne, podobne i poslušne režimu "autokefalne Crnogorske Pravoslavne Crkve".

Svu odgovornost za posledice donošenja ovakvog Zakona snose direktno poslanici koji su glasali za njegovo usvajanje, Vlada Crne Gore, koja ga je predložila, i Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore, izazivajući, naročito hapšenjem opozicionih poslanika i nasiljem prema okupljenim građanima širom naše zemlje, nečuvene deobe i mržnju i uvodeći Crnu Goru u situaciju koja nikome dobra doneti ne može.

Zahvaljujući ovome, pravoslavni vernici u Crnoj Gori dočekuju jedan od najtužnijih Božića u novijoj istoriji.", zaključili su.

Kurir.rs/in4s.net

Foto: Printscreen YouTube/Al Jazeera

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track