ZAŠTITNIK LJUDSKIH PRAVA I SLOBODA CRNE GORE PORUČIO: Poraz demokratskih napora, smiriti tenzije!
Foto: Printskrin Facebook

Siniša Bjeković

ZAŠTITNIK LJUDSKIH PRAVA I SLOBODA CRNE GORE PORUČIO: Poraz demokratskih napora, smiriti tenzije!

Crna Gora -

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Siniša Bjeković saopštio je da će u okviru svojih nadležnosti pokrenuti, kako je naveo, "ispitni postupak" o službenoj dužnosti u vezi sa primenom policijskih ovlašćenja zbog događaja u Skupštini, ali i van nje.

Scene koje su, kako je naveo, viđene u crnogorskom parlamentu sinoć predstavljaju poraz demokratskih napora i kapaciteta za prevazilaženje aktuelne situacije.

Bjeković je još jednom je pozvao na mir, toleranciju i institucionalno rešavanje otvorenih pitanja.

"Pozdravljamo poziv crkvenih velikodostojnika i njihov glas razuma da se deluje na bazi pravnih argumenata u vezi sa obavezama koje se odnose na izvršavanje zakona, očekujući da će sve zainteresovane strane koristiti primerene metode i sredstva u zastupanju svojih stavova i interesa", poručio je Bjeković.

Sada je, istakao je, na svim akterima društvene i političke scene da odgovornim ponašanjem daju doprinos da se što pre uspostavi narušeni parlamentarizam i smire podignute tenzije.

"To nikako ne znači da se time umanjuje značaj i potreba raspravljanja svih otvorenih političkih pitanja na dostojanstven način i uz uvažavanje svih u političkom i javnom diskursu Crne Gore", naveo je ombudsman.

To je, isakao je, očuvanje i jačanje demokratskih kapaciteta da se u duhu razumevanja, tolerancije, koncepta vladavine prava, ljudskih prava i sloboda odgovori na aktuelne, ali prolazne izazove i odlučno odbace sve nasilne metode komunikacije i delovanja.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Printskrin Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track