ISTORIČAR ŽARKO LEKOVIĆ: Do pojave Stefana Nemanje Srbi imaju hrišćansku organizaciju, Crnogoraca tada NIJE BILO!
Foto: Youtube prtscr / Živa istina

o istorijskim činjenicama

ISTORIČAR ŽARKO LEKOVIĆ: Do pojave Stefana Nemanje Srbi imaju hrišćansku organizaciju, Crnogoraca tada NIJE BILO!

Crna Gora -

Istoričar Žarko Leković sa Istorijskog instituta UCG kazao je da do pojave Stefana Nemanje, Srbi imaju svoju hrišćansku organizaciju, i da u tom periodu nije bilo Crnogoraca.

On je gostujući u emisiji "Živa istina" kazao da su to podaci koji se nalaze u literaturi, te da svoje tvrdnje bazira isključivo na istorijskim činjenicama.

"I Srbi i Hrvati su najvećim delom primali hrišćanstvo 789. godine. Do pojave Stefana Nemanje Srbi imaju svoju hrišćansku organizaciju ali ima i veliki broj mnogobožaca, a ima i veliki broj bogumila. Srbi iz tog bogomnoštva, danas interesantno da samo Srbi slave slavu, imali su svoga zaštitnika“, rekao je Leković.

foto: Youtube prtscr / Živa istina

Na tu konstataciju nadovezao se voditelj emisije Darko Šuković koji je kazao da su tada slavu slavili i Crnogorci, na šta je reagovao istoričar koji je kazao da u tom peridu nije bilo Crnogoraca.

"Ja govorim o tom periodu i tu nema Crnogoraca. U Dušanovom Zakoniku iz 1349-1354. godine gde se pominju da na ovoj teritoriji žive Srbi, Grci i Arbanasi. Arbanasa imate, Crnogorca nemate“, pojasnio je Leković.

Povod za gostovanje istoričara Lekovića bio je jubilej 800 godina od sticanja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Kurir.rs / In4s.net, Foto: Youtube prtscr / Živa istina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track