Najnovije vesti

ISTORIČAR ŽARKO LEKOVIĆ: Do pojave Stefana Nemanje Srbi imaju hrišćansku organizaciju, Crnogoraca tada NIJE BILO!
Foto: Youtube prtscr / Živa istina

o istorijskim činjenicama

ISTORIČAR ŽARKO LEKOVIĆ: Do pojave Stefana Nemanje Srbi imaju hrišćansku organizaciju, Crnogoraca tada NIJE BILO!

Crna Gora

Istoričar Žarko Leković sa Istorijskog instituta UCG kazao je da do pojave Stefana Nemanje, Srbi imaju svoju hrišćansku organizaciju, i da u tom periodu nije bilo Crnogoraca.

On je gostujući u emisiji "Živa istina" kazao da su to podaci koji se nalaze u literaturi, te da svoje tvrdnje bazira isključivo na istorijskim činjenicama.

"I Srbi i Hrvati su najvećim delom primali hrišćanstvo 789. godine. Do pojave Stefana Nemanje Srbi imaju svoju hrišćansku organizaciju ali ima i veliki broj mnogobožaca, a ima i veliki broj bogumila. Srbi iz tog bogomnoštva, danas interesantno da samo Srbi slave slavu, imali su svoga zaštitnika“, rekao je Leković. 

foto: Youtube prtscr / Živa istina

Na tu konstataciju nadovezao se voditelj emisije Darko Šuković koji je kazao da su tada slavu slavili i Crnogorci, na šta je reagovao istoričar koji je kazao da u tom peridu nije bilo Crnogoraca.

"Ja govorim o tom periodu i tu nema Crnogoraca. U Dušanovom Zakoniku iz 1349-1354. godine gde se pominju da na ovoj teritoriji žive Srbi, Grci i Arbanasi. Arbanasa imate, Crnogorca nemate“, pojasnio je Leković. 

Povod za gostovanje istoričara Lekovića bio je jubilej 800 godina od sticanja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Kurir.rs / In4s.net,   Foto:  Youtube prtscr / Živa istina

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...