Najnovije vesti

ZAKON JE TROJANSKI KONJ KOJIM SE OTIMA IMOVINA SPC: Vodeći hrišćanski časopis u Americi o Crnoj Gori i napadima na Crkvu
Foto: Profimedia

najvrednije na jadranu

ZAKON JE TROJANSKI KONJ KOJIM SE OTIMA IMOVINA SPC: Vodeći hrišćanski časopis u Americi o Crnoj Gori i napadima na Crkvu

Crna Gora

Duboko u srcu pravoslavlja na Balkanu, donesen je zakon koji bi mogao da uzdrma čitav pravoslavni svet, piše ,"Christianity today“ i dodaje da današnja Crna Gora koja je, kako piše u tekstu, sumnjivo i jedva izglasala nezavisnost od Srbije 2006, danas postavlja ,"trojanskog konja" u vidu Zakona o slobodi veroispovesti kako bi preotela imovinu SPC koja je, podseća američki list, na ovom prostoru i autokefalna od 1219. godine.

"Postoji 700 do 800 hramova Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i 66 manastira. U igri je novac. Neke od osporavanih nekretnina leže na vrednoj obali Jadranskog mora i idealne su za korišćenje u turističke svrhe", upozorava hrišćanski medij. 

foto: Profimedia

List podseća da se Crna Gora i taj naziv prvi put pominju u 15. veku, a da 1910. ona postaje kraljevstvo. Podsećaju i da je Crna Gora ušla u NATO 2017. godine i da joj je deklarativno cilj da uđe u Evropsku uniju, međutim, kako naglašava list, vlasti u Crnoj Gori su ipak ignorisale zabrinutost EU kad je ovaj zakon u pitanju, te da su čak odbili i da napišu u tekst zakona da će verskim zajednicama biti zagarantovano pravo korišćenja imovine. 

foto: Youtube prtscr / IVANGRAD studio

"Christianity today" navodi da vlasti u Crnoj Gori sada hoće da stvore svoju crkvu, uz napomenu da je osnivač raskolničke tzv. Crnogorske pravoslavne crkve izopšteni sveštenik SPC (raspop Miraš Dedeić), a da su poslanici koji su izglasali ovakav zakon anatemisani, odnosno izbačeni iz pravoslavlja. 

Međutim, kako se ističe, Crnoj Gori i nije stalo do bilo čega, osim nekretnina -tačnije prepisivanja imovine SPC na sebe.  

Američki hrišćanski list piše kako su masovni protesti u Crnoj Gori, koji su se proširili i na gradove Srbije, mirni i predvođeni sveštenstvom, ali da je država uzvratila napadima. 

foto: Yoztub prtscr / Ostrog TV studio

Podsećaju na policijske napade i prebijanje vladike Metodija, kao i izjavu vladike Joanikija koji je poručio da će Crkva i vernici braniti imovinu Crkve i svojim životima.

Kurir.rs / In4s,  Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...