MILOV REŽIM DOBIO NAJTEŽI UDARAC, I TO DIREKTNO IZ MOSKVE: Rusi mu poručili da NE PIPA HRISTOVU SVETINJU!
Foto: EPA / Boris Pejović, Vladimir Vuković

svetinje

MILOV REŽIM DOBIO NAJTEŽI UDARAC, I TO DIREKTNO IZ MOSKVE: Rusi mu poručili da NE PIPA HRISTOVU SVETINJU!

Crna Gora -

Poglavar Ruske pravoslavne crkve, patrijarh Kiril i poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Irinej, pozvani su da otvore podvorje Moskovske patrijaršije u Crnoj Gori kako bi se spasile hrišćanske svetinje. Ovu molbu je krajem januara uputio portal "Ruska narodna linija".

On je skrenuo pažnju na činjenicu da Malteški red (viteški red Rimokatoličke crkve) želi da kupi od Crne Gore desnicu Jovana Krstitelja za 150 miliona dolara. Danas je desna ruka svetog Jovana Krstitelja jedno od najvećih svetilišta hrišćanskog sveta.

To bi spasilo hrišćanske svetinje od prenošenja u Rim i ostavilo ih u Crnoj Gori u zajedničkom vlasništvu ruske i srpske pravoslavne crkve.

Prema pisanju medija, nedavno su iz RPC čak zahtevali da se ruka Svetog Jovana prenese u Moskvu, što je iazvalo paniku u redovima režima. Kako piše portal Pravda iz vrha režima procurela je informacija da je lično Ruski Patrijarh, u razgovoru sa vođama hajke na Srpsku pravoslavnu crkvu, nakon konsultacija sa Mitropolitom Amfilohijem tražio hitno povraćaj u Rusiju ruke Svetog Jovana Krstitelja i česticu časnog krsta sa Cetinja u Moskvu.

foto: Mitropolija crnogorsko primorska, Profimedia

Nešto manju sumu za desnicu Svetog Jovana, 100 miliona dolara, Malteški vitezovi nudili su u tadašnjem predsedniku SRJ Momiru Bulatoviću koji je ponudu odbio.

Posle zahteva patrijraha Kirila, Crnom Gorom kruže glasine da je ovu vest teško prihvatio vrh crnogorskog režima, a da je predsednik CG Milo Đukanović veoma uznemiren pošto neće moći da ispuni zahtev Malteškog reda.

Kurir.rs/Pravda/riafan.ru Foto: Mitropolija crnogorsko primorska, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track