MILO ĐUKANOVIĆ: Nisam stavljen pod nadzor, još nema potrebe za zatvaranjem škola!
Foto: EPA

predsednik crne gore

MILO ĐUKANOVIĆ: Nisam stavljen pod nadzor, još nema potrebe za zatvaranjem škola!

Crna Gora -

Predsednik Crne Gore Milo Djukanović kazao je danas da nije stavljen pod nadzor nakon što se vratio iz posete baltičkim zemljama, ali je iskazao spremnost da, ako bude potrebe, bude stavljen pod nadzor zdravstvenih organa.

"Panika nema mnogo veze sa zdravstvenim sistemom, to ima više veze sa atmosferom koja je kreirana od pojedinih subjekata koji utiču na atmosferu u svakom društvu i to je nešto o čemu bismo svi zajedno morali povesti računa", kazao je Djukanović.

Opasnost je, kako je potvrdio, velika.

"Svetska zdravstvena organizacija proglasila je pandemiju. U našem okruženju imamo puno obolelih. U uslovima slobodnog kretanja ljudi možemo pretpostaviti da je realna mogućnost da se takvi slučajevi pojave i kod nas. Na sreću do danas nisu, tako da verujemo da još imamo šanse da u sezoni koja sledi vidimo opadajuću tendenciju opasnosti od koronavirusa, da prodjemo sa što manje posledica", rekao je Djukanović.

Zdravstveni sistem se, kako je dodao, priprema.

"To se radi odgovorno i sve ostalo je u zoni onoga što su realni kapaciteti svake države i svakog zdravstvenog sistema. Radimo sve što je u našoj moći da obezbedimo maksimalnu zaštitu zdravlja gradjana Crne Gore. I ljudima koji se nalaze na našem prostoru iz sata u sat smo sposobniji da pužimo zaštitu", istakao je Djukanović.

U baltičkim zemljama, kako je rekao, nema panike koju vidimo u našem neposrednom okruženju.

"Moram da priznam da nisam siguran da je u svakoj od država zabeležen slučaj, ali sam spreman kao primer da se podvrgnem svim onim pravilima koje nalaže prevencija unutar našeg zdravstvenog sistema", kazao je Djukanović.

Na pitanje da li razmišlja o merama kao što je zatvaranje škola predsednik je odgovorio da će donositi odluke u skladu sa preporukama.

"Za sada nema potrebe za takvim merama. Ukoliko nam se učini da se opasnost pojačava, to su mere koje možemo preduzeti u toku jednog dana", naglasio je Djukanović.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track