BARANIN SAM ŠVERCOVAO POLA TONE DROGE VREDNE 50 MILIONA EVRA?! Prvi put krenuo na dugu plovidbu... OSTALO JE MISTERIJA!
Foto: EPA/ARMANDO BABANI

uhapšen u nemačkoj

BARANIN SAM ŠVERCOVAO POLA TONE DROGE VREDNE 50 MILIONA EVRA?! Prvi put krenuo na dugu plovidbu... OSTALO JE MISTERIJA!

Crna Gora -

Na prvom ukrcaju na brod duge plovidbe, pomorac iz Bara Mladen Radulović (45) “pao” je u luci Hamburg zbog sumnje da je švercovao 500 kilograma kokaina. Pola tone droge, vredne oko 50 miliona evra je zaplenjeno na teretnom brodu “Budva”, u subotu ujutro, odmah nakon što se bulk vezao u nemačku luku.

Nemačka policija drogu je pronašla skrivenu u mašini broda u rekordno kratkom roku. Od 23 člana posade na brodu “Budva”, svi crnogorski državljani, za sada uhapšen je samo Radulović.

Upitno je, da li je Radulović sam odradio zahtevan posao šverca droge.

Takođe, ko je trebao da preuzme drogu u Hamburgu, ko je nalogodavac posla istražitelji treba da utvrde. Svakako zaplena je potvrdila operativna saznanja nemačke policije koja sarađuje sa kolegama iz Amerike i drugih evropskih zemalja, kao i crnogorskom policijom.

Na dan kad je droga zaplenjena mediji prenose da su inspektori Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije (SPBOK) pre više od dva meseca sa partnerskim službama podelili informaciju o pripremi krijumčarenja pola tone kokaina iz Južne Amerike ka Evropi.

Za sada se zna da je droga na teretni brod “Budva” ukrcana u brazilskoj luci Santos, zajedno sa rasutim šećerom koji je crnogorski brod prevezao za luku Kazablanka. Šećer je iskrcan u Maroku, a na brodu je ostalo skriveno pola tone droge.

Crna Gora je u minulim vremenima slovila za jaku pomorsku državu, a u vlasništvu dve komapnije “Prekookeanske” i “Jugooceanije” bilo je preko 40 teretnih brodova. Nikada do sada nije zabeleženo da je na nekom od crnogorskih brodova zaplenjena droga.

Međutim, brza zarada stečena švercom droge tokom poslednje decenije među delom crnogorskih pomorcima postala je glavni motiv ukrcaja na prekookeanske brodove, prevashodno italijanskih komapnija.

U Barskoj plovidbi, u čijem vlasništvu je brod “Budva” kazali da s u “ zatečeni” zbog zaplene droge na brodu “Budva” , navodeći da je ovo prvi put da na jednom crnogorskom teretnom brodu se švercuje droga.

Iz kompanije “Barska plovidba” Novostima je potvrđeno da je u subotu, u luci Hamburg počeo utovar pšenice nab rod “Budva”, tereta zbog kojeg je, kako navode u menadžmentu kompanije, brod i uplovio u nemačku luku.

-Naš agent u Hamburgu je mišljenja da neće biti zadržavanja broda u nemačkoj luci. Prema planiranoj dinamici, brod “Budva” utovaren pšenicom bi u ponedeljak trebao iz nemačke luke da islovi za Nigeriju. Za sada nema zabrane isplovljavanja,kazali su Novostima u menadžmentu kompanije “Barska plovidba” Brodovi Bar i Budva su u vlasništvu državne kompanije “Barska plovidba”. Od kada su porinuti, pre šest godina, teretni brodovi Barske plovidbe su u najmu kompanije "Si Pionir (Sea Pioneer)” iz Londona, čiji je vlasnik biznismen iz Turske. Menadžment AD "Barska plovidba" i "Si Pionir” obnovili su 2018.godine ugovor o najmu teretnih brodova "Bar" i "Budva"

Prema pisanju crnogorskih medija, generalni sekretar Civisa Zoran Miljanić ocenio je da bi Crnu Goru skupo mogla koštati zaplena droge na državnom brodu, odnosno da bi mogli ostati bez tog plovila.

On je istakao i da bi crnogorska policija najhitnije morala objaviti imena nalogodavaca šverca kokaina, jer bi se, u suprotnom, moglo posumnjati da je to državni posao.

Miljanić je podsetio da ovo nije prva zaplena droge na državnom brodu. U Tivtu prošle godine droga je zaplenjena na školskom brodu “Jadran”, državnom brodu ratne mornarice, što je rezultiralo hapšenjem nekoliko podoficira i civila.

- Brod “Budva” u vlasništvu države Crne Gore, na kom je u luci Hamburg pronađen kokain, nalazi se na teritoriji Nemačke i samim tim što je posada švercovala veliku količinu kokaina, brod po zakonu većine evropskih država može biti zaplenjen kao sredstvo izvršenja krivičnog dela, naveo je Miljanić.

Kurir.rs/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track