Najnovije vesti

ĐUKANOVIĆ UDARIO NA SPC: Vratićemo oteto i oduzećemo im imovinu! Stvorićemo crkvu nacionalnih Crnogoraca
Foto: Kabinet predsednika Crne Gore

obrušio se na velikodostojnike spc

ĐUKANOVIĆ UDARIO NA SPC: Vratićemo oteto i oduzećemo im imovinu! Stvorićemo crkvu nacionalnih Crnogoraca

Crna Gora

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović obratio se medijima povodom dve godine mandata i tom prilikom poručio da bi Srpska pravoslavna crkva (SPC) da upravlja Crnom Gorom i da određuje njen pravac i karakter, i da će on stvoriti crkvu nacionalnih Crnogoraca, i još jednom zapretio da će oduzeti imovinu SPC.

“Nije tu reč o zakonu, niti o imovini, jer i taj zakon i ukupna pravna i demokratska praksa, danas svakome, dakle i verskim zajednicama, obezbeđuje pouzdanu imovinsku zaštitu pred nacionalnim i evropskim pravosudnim institucijama. Reč je o drugom. Da li je Crna Gora u stanju da uspostavi vladavinu prava koja nije samo imperativ evropske integracije, nego, prevashodno normalnog i civilizovanog života u našoj državi? Ili, postoje subjekti društva koji imaju ekskluzivna prava, kao što je slučaj sa SPC, koja bi da upravlja Crnom Gorom, da joj određuje karakter i budući razvoj? Preciznije, da li je Crna Gora demokratsko multietničko društvo, ili srednjevekovno teokratsko, srpsko, kako nas podučavaju crkveni velikodostojnici“, kazao je Đukanović na konferenciji.

foto: Kabinet predsednika Crne Gore

Dodao je da svaka verska zajednica može biti samo ravnopravan deo društva a ne pandan državi.

"Suočili smo se s otporom SPC da vrati oteto i ukradeno od Crne Gore. Zakon o slobodi veroispovesti treba Crnoj Gori. Da li bi nam svima bilo bolje bez ovih ostrašćenih konflikata, da, ali šta je cena toga – da odustanemo od modernizacije i evropeizacije, to je skupa cena. Zakon je otvorio mnoga pitanja.

Suočili smo se sa otporom SPC da vrati Crnoj Gori ono što je Crne Gore, ono što je oteto, ono što je ukradeno iz crnogorske istorije i oko toga se ne kolebamo kakvi god bili otpori", istakao je Đukanović.

Rekao je da je sve što je zakonito stečeno srećno služilo, sve ono što je "oteto od države Crne Gore biće ponovo njeno koliko se god ko protivio i kakvim god metodama“.

"Ne nudite nam izanđale i okrvavljene formule za budućnost Crne Gore i Balkana, nećemo ih prihvatiti. Ponudili smo SPC da bude deo rešenja – obnove samostalne Crnogorske crkve... Obnovili smo državu, vreme je da obnovimo i crkvu. Oni za sada tu ponudu odbijaju i neće im prvi put ako propuste izglednu šansu. U tom slučaju preostaje im da nastave da budu crkva nacionalnih Srba u Crnoj Gori, ali tada ćemo morati stvoriti i crkvu nacionalnih Crnogoraca.

Ne mislim da je to najbolje rešenje, bolje sam ponudio – da imamo Pravoslavnu crkvu koja će okupiti sve vernike. Crnogorci imaju ista prava i potrudićemo se da se razvije infrastruktura i da se državnom diplomatijom doprinese kanonskom priznanju te crkve i njenoj autokefalnosti. Svako drugačije postupanje države bilo bi neodgovorno“, kaže Đukanović.

Kurir.rs/In4s.net Foto: Kabinet predsednika Crne Gore

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...