Najnovije vesti

NE GOVORIM NEPOSTOJEĆIM CRNOGORSKIM JEZIKOM: Protojerej Dragan Krušić progovorio o ZATOČENIŠTVU U MILOVOJ TAMNICI!
Foto: Printscreen YT

držali ih u podrumu

NE GOVORIM NEPOSTOJEĆIM CRNOGORSKIM JEZIKOM: Protojerej Dragan Krušić progovorio o ZATOČENIŠTVU U MILOVOJ TAMNICI!

Crna Gora

Tenzije oko slučaja hapšenja Vladike Joanikija u Crnoj Gori se ne stišavaju. O danima provedenim u zatvoru progovorio je protojerej stavrofor Dragan Krušić.

- Zatočeništvo u podrumu zgrade nikšićkog Centra bezbednosti lako smo podneli zahvaljujući našem duhovnom vitezu vladiki Joanikiju koji nas je bodrio i krepio, čak i pesme pisao, ali i vernom narodu Nikšića koji je stajao uz nas. Veliki broj policajaca poznajemo. To su ljudi koje smo mi sveštenici krštavali, kao i njihove porodice, dolazili u njihove domove povodom krsne slave. Ipak, oni su se korektno ponašali.

Protojerej-stavorofor Dragan Krušić, koji je sa episkopom Joanikijem i braćom sveštenicima uhapšen je 12. maja na praznik Svetog Vasilija nakon litije u Nikšiću, koju su predvodili mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

- U ćeliji od oko desetak kvadrata, pod prigušenom svetlošću, s prozorčićem kroz koji je svež vazduh dolazio jedino kada bi ga neko od policajaca sa spoljne strane otvorio, drvenom krevetu bez jastuka, gvozdenim vratima koja su bila zaključana, slavili smo Gospoda, čitali akatiste svetima

- Nikolaju Mirlikijskom, velikomučeniku Georgiju i Vasiliju Čudotvorcu, pričešćivali Svetim tajnama. Zatvoreničku sobu delio sam sa ocem Vasilijem Brborićem i ocem Nikolom Marojevićem. Nije nam bilo dozvoljeno da unesemo mobilne telefone, čak ni sredstva za higijenu, prića za Novosti protojerej stavrofor Krušić.

Nekoliko sati ranije vladika i sveštenici Sabornog hrama u Nikšiću osumnjičeni su za krivično delo - nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Policajcima nije bilo jasno kako se narod spontano sabrao

Ponovio sam da niko od nas episkopa i sveštenstva nije pozvao narod na litiju imajući u vidu epidemiju virusa korona i poštujući mere koje je država uvela. Na pitanje ko je organizovao litiju, odgovorio sam - Sveti Vasilije.

- Rekao sam im da nema opasnosti od svetovasilijevske litije kada je ostroški Čudotvorac iscelitelj od svih telesnih i duhovnih slabosti i nemoći. Tražili su da im saopštim imena redara koji su obezbeđivali litiju. Kazao sam da redara nije bilo, jer je toliki narod čuvao sam Sveti Vasilije.

- Nakon završene litije, vladika Joanikije i mi sveštenici izašli smo iz Parohijskog doma da ispratimo mitropolita Amfilohija. Bili smo iznenađeni kada smo videli policiju i inspektora koji nam je saopštio da moramo poći u stanicu policije, pročitavši naša imena. Narod se počeo okupljati i strahovali smo da situacija može izmaći kontroli. Vladika je pozvao inspektora u Dom, gde mu je rekao: "Nećemo dozvoliti da nas ponižavate, jer ponižavajući nas vi ponižavate Crkvu. Niti da nas vodite kao poslednje kriminalce! Ujutru ćemo sami doći i odazvati se pozivu."

Međutim, inspektor je insistirao da se zapovest njegovih starešina izvrši odmah. Nešto kasnije, kada je vladika svojim rečima smirio narasle tenzije, pošli smo do stanice - priča otac Dragan, dodajući da su po dolasku u zgradu smešteni u jednu prostoriju blizu ulaznih vrata.

- Tu smo zapevali tropar Svetom Vasiliju Ostroškom i druge duhovne pesme, a snimak je obišao ceo region. Prilikom davanja izjave, prvo pitanje je bilo da li govori crnogorski jezik i da li ga razume. Moj odgovor je bio kratak i jasan - ne govorim nepostojećim jezikom. A na pitanje da li ću ih razumeti, rekao sam - nadam se da hoću. Dodao sam inspektoru da je i on kao ja učio i pisao Vukovu azbuku. Posle toga odbacio sam sve sumnje koje mi se stavljaju na teret.

Kurir.rs/Večernje novosti

Foto printscreen YT

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...