NE DAMO SVETINJE, ORILO SE IZ MANASTIRA STANJEVIĆI IZNAD BUDVE: Proslava Svete Trojice, liturgija i Crnogorsko kolo!
Foto: Mitropolija.me / Jovan D. Radović

važna poruka vladike

NE DAMO SVETINJE, ORILO SE IZ MANASTIRA STANJEVIĆI IZNAD BUDVE: Proslava Svete Trojice, liturgija i Crnogorsko kolo!

Crna Gora -

Svetom arhijerejskom liturgijom, blagosiljanjem slavskog kolača i svečanom duhovnom akademijom u slavu Božiju i u čast 100. godišnjice od obnavljanja Pećke patrijaršije i 100. godišnjice od upokojenja Mitropolita Mitrofana Bana, manastir Stanjevići je danas toržestveno proslavio hramovnu slavu – praznik silaska Svetog Duha na apostole.

Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije služio je uz sveštenstvo i molitveno učešće vernog naroda.

"Naročito na ovaj praznik koji proslavljamo, Oca i Sina i Duha Svetoga, Trojičnu svetlost, večnu i neprolaznu, koja prosvećuje svakog čoveka koji dolazi u ovaj svet. Tu svetlost primamo mi hrišćani posebno”, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Podsetio je da su na ovaj praznik apostoli počeli najednom da govore raznim jezicima.

“Nijesu mogli da shvate šta se događa, kako je taj oganj nebeski, sila Duha Svetoga, životvornoga obasjala njihove umove, njihove duše i pretvorila ih u sasude Božanske blagodati. A posle njih, i preko njih, ta svetlost Božanska obasjava, evo, svu vasionu. I milioni ljudi do današnjega dana prosvećuju se tom svetlošću koja je obasjala svete učenike na Gori sionskoj”, podsetio je on.

Vladika je naglasio da ta sila Duha Svetoga obnavlja i stanjevićku svetinju.

“Obnavlja se ova svetinja ljudskim trudom, ali trudom nadahnutim tom svetom silom Božjom, Duhom Svetim životvornim. Ta sila Duha Svetoga je ona koja je podstakla ovde prve obnovitelje ove ruševine, naročito našega blagoslovenoga oca Dimitrija, koji je ugradio svoj život ovde.. A posle njega i ovu sadašnju bratiju na čelu sa ocem Jefremom, koja nastavlja to sveto delo, zajedno sa svima vama”, rekao je vladika Amfilohije.

Nakon blagosiljanja slavskog kolača, pred početak svečane akademije, Mitropolit Amfilohije je kazao da slavski kolač nije ništa drugo do nastavak sabranja oko Hrista Boga kao hleba života.

“Jer, Hristos je opdjednako podelio sebe svima, svim ljudima i svim zemaljskim narodima. Zato i ovaj svagdašnji hleb delimo na način kako je Bog sebe podelio ljudima, a ne da hleb otimamo jedni od drugih”, kazao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

foto: Mitropolija.me / Jovan D. Radović

Poručio je da vlasti ne postoje zbog toga da bi otimale od drugih.

“Nego da bi ono što je Bog dao podjednako podelili svima. Mitropolit Mitrofan Ban, čiju godišnjicu danas obeležavamo, tako je radio. Sve to što je imao, podelio je u ono vreme, ne samo sa svojim Grbljanima, nego i sa Crnogorcima, i sa Bokeljima i sa Brđanima”, kazao je on.

Dodao je da je Mitrofan Ban obnovitelj jedinstva Pećke Patrijaršije.

“On je prvi od svih episkopa nekadašnje Pećke Patrijaršije, prije i od Karlovačke mitropolije, i Mitropolije Srbije i Bokokotorske eparhije, i Mitropolije dalmatinsko-bukovinske, doneo odluku sa Mitropolitom pećkim Gavrilom i Kirilom Mitrovićem da se obnovi jedinstvo SPC - Pećke Patrijaršije. I on je bio i predsednik toga odbora svih episkopa”, podsetio je Vladika.

foto: Mitropolija.me / Jovan D. Radović

Kazao je da je mnogo značajna ta činjenica, kao što je značajno i da je zajedno s kraljem Nikolom učestvovao u oslobađanju Kosova i Metohije.

“Ono što je Duh Sveti utvrdio ne možemo sada mi da razaramo zbog interesa tamo nekih. Sada traže da stvaraju nekakvu novu, bezbožnu, lažnu crkvu. Crkva Božja niti je partija, niti je nacija. Jeste nacija Božja, koja objedinjuje sve zemaljske narode”, kazao je Vladika, blagosiljajući početak svečane akademije povodom 100 godina od obnove SPC - Pećke Patrijaršije i veka od upokojenja Mitropolita Mitrofana Bana.

A pre tačno godinu dana, podsetimo, ispred Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja, predvođeni vladikom Joanikijem, više od 20.000 vernika zavetovalo se na očuvanje svetinja.

"Zavetujemo i zaklinjemo da ćemo čuvati, obnavljati i braniti svoje svetinje, ćivote naših Svetitelja, crkve, manastire, groblja i grobove naših predaka, tako nam Bog Ljubavi, Sveti Petar Cetinjski i Sveti Vasilije Ostroški pomogli" kazao je vladika Joanikije na Trojičidanskom saboru.

Kurir.rs / Mitropolija.me, Foto: Mitropolija.me / Jovan D. Radović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track