MILO UVODI TOTALITARNU DIKTATURU U CRNOJ GORI! Pogažen USTAV, a ZAKONA NEMA! Zašto 6 meseci čeka na ovo?
Foto: EPA / TOMS KALNINS

Kabineti predsednika države i Skupštine ostali nemi

MILO UVODI TOTALITARNU DIKTATURU U CRNOJ GORI! Pogažen USTAV, a ZAKONA NEMA! Zašto 6 meseci čeka na ovo?

Crna Gora -

Zakon za građane predviđa kaznu od 300 do 1.500 eura ili zatvorsku do dva meseca ako se na javnom mestu, putem oglasa i reklamnih objekata i panoa, objavljuju neprimereni i obmanjujući sadržaji.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović gotovo šest meseci nije potpisao ukaz o proglašenju izmena i dopuna Zakona o javnom redu i miru, iako ga je Skupština usvojila krajem decembra prošle godine, a nije ga ni vratio parlamentu.

List navodi da je, prema Ustavu, predsednik Crne Gore dužan da proglasi zakon u roku od sedam dana od dana usvajanja, odnosno u roku od tri dana ako je usvojen po hitnom postupku, ili da zakon vrati Skuštini na ponovno odlučivanje. Ako to ne učini - krši Ustav.

Pomenutim zakonom za neustajanje i druge oblike nepoštovanja državne himne predviđene su novčane kazne od 300 do 15.000 evra, ali i dva meseca zatvora ako se proceni da je neko narušio teritorijalni integritet države.

Kabineti predsednika države i predsednika Skupštine Ivana Brajovića nisu odgovorili da li je Đukanović obrazložio zašto nije potpisao zakon, zašto Brajović o tome nije obavestio javnost i poslaničke klubove i ponovo, shodno Ustavu, te stavio isti akt na glasanje.

foto: Printscreen/ Instagram

Zakon za građane predviđa kaznu od 300 do 1.500 eura ili zatvorsku do dva meseca ako se na javnom mestu, putem oglasa i reklamnih objekata i panoa, objavljuju neprimereni i obmanjujući sadržaji koji izazivaju uznemirenost i negodovanje, a pod njima se podrazumijevaju oni koji narušavaju teritorijalni integritet države ili se u njima zastupaju fašističke, šovinističke ili nacističke ideje ili ideologije.

Propisana je i novčana kazna od 700 do 2.500 eura ako građanin ne oda počast himni u slučajevima kada je izvođenje predviđeno važećim propisima.

Predviđeno je i da pravno lice bude kažnjeno sa 2.500 do 5.000 evra ako na javnom mestu istakne ili upotrebi zastavu, grb ili simbol druge države, osim ako nisu istaknuti kao simboli manjinskih naroda u skladu sa posebnim zakonom.

(Kurir.rs/Vijesti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track