PODGORIČKA VLAST NASTAVLJA OBRAČUN SA SRBIMA: Đukanović proteruje sveštenike, u Budvi još napeto
Foto: AP Photo/Risto Božović, Facebook

Teror

PODGORIČKA VLAST NASTAVLJA OBRAČUN SA SRBIMA: Đukanović proteruje sveštenike, u Budvi još napeto

Crna Gora -

Progon Protojerej stavrofor Saša Janjić dobio nalog da napusti Crnu Goru. U istoj opasnost je još njih desetak. Tokom jučerašnjeg dana tenzija bilo i u
budvanskoj opštini, gde je dan ranije došlo i do sukoba

U Crnoj Gori i juče je bilo dramatično, posebno u Budvi, gde su policijski kordoni branili opštinsku zgradu od gradskih čelnika. Tenzije su bile i u Pljevljima, gde su stotine Pljevljaka ustale protiv pokušaja deportacije protojereja stavrofora SPC Saše Janjića iz tog grada.

Janjiću je juče u stanici pogranične policije Crne Gore u Pljevljima izdato rešenje po kojem mu se uskraćuje boravak na teritoriji ove države. On je napomenuo da do 26. juna mora da napusti Crnu Goru.

foto: Facebook

Narod uz sveštenika

- Predstoji mi velika borba, ali i velika borba za crkve u Crnoj Gori. Po mom mišljenju, uskoro će se u istoj situaciji, da im se uskrati boravak u Crnoj Gori, naći još barem 11 ili 12 mojih kolega, sveštenika iz ovog kraja. U stanici mi je rečeno da mi se boravak uskraćuje zbog toga što nemam, kako oni kažu, prijavljen boravak i radnu vizu iako sam ja već 20 godina ovde - kaže Janjić za Kurir.

Dok je on bio na trosatnom razgovoru, ispred stanice pogranične policije Crne Gore u Pljevljima okupio se veliki broj ljudi iz Pljevalja i okoline koji su podržali sveštenika i dopratili ga do zgrade policije.

Episkop mileševski Atanasije apelovao je na nadležne organe da pokažu minimum ljudskosti i obustave sve postupke koji unose smutnje i nemir u narod.

Dvovlašće u Budvi

Nakon burne srede u Budvi, kada su specijalci brutalno hapsili čelnike grada, a građani protestovali, u zgradi budvanske opštine i juče je bilo žustro. Gradonačelnik Budve Marko Carević i predsednik SO Budva Krsto Radović ušli su u svoje kancelarije i poručili da je „puč propao“. S jednog od prozora opštine nekadašnji gradonačelnik Dragan Krapović potvrdio je da su čelnici Budve, koji su u sredu ujutru uhapšeni uz neviđenu primenu sile, na svojim radnim mestima i pozvao okupljene da ostanu mirni. Carević je bio u kancelariji zajedno sa Vladimirom Bulatovićem i Snežanom Kuč, koju je nova većina u lokalnom parlamentu proglasila za vršioca dužnosti predsednika opštine.

foto: Printscreen

Ispred opštinske zgrade bilo je tenzija, komešanja među okupljenim građanima, a intervenisalo je i privatno obezbeđenje. Došlo je i do svađe između odbornika demokrata Mijomira Pejovića i Bulatovića, kome je na izlasku iz zgrade Pejović poručio: „Izađi napolje pred građane! Sram te bilo, ruke si okrvavio, postao si sluga mafije!“

Poruke iz EU, SAD i Britanije: Steže se obruč oko Mila, stranci ga se odriču

Brutalnost koju je crnogorski režim u sredu demonstrirao u Budvi konačno je označila i kraj ćutanja međunarodne zajednice. Iz SAD, EU i Velike Britanije stigla su upozorenja da pažljivo prate dešavanja u Budvi. Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero kazala je da EU poziva snage reda da pokažu uzdržanost i sve političke aktere da poštuju vladavinu prava, demokratske principe i pronađu održivo rešenje.

Britanska ambasadorka u Crnoj Gori Alison Kemp kaže da sa zabrinutošću prati dešavanja, uz poruku da se ljudska prava i poštovanje zakona ne mogu primenjivati selektivno.

- Posebno bih pozvala na uzdržavanje od nasilja i primene sile - naglasila je ona.

I američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke rekla je da je zabrinuta i pozvala na dijalog.

Kurir / I. Kljajić - Z. Šaponjić

Foto: Facebook, AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track