SPC UPOZORAVA NA NAMERE PODGORICE: Vlast u Crnoj Gori zabranjuje litije!
Foto: AP/ Darko Vojinović

Zabrinuti

SPC UPOZORAVA NA NAMERE PODGORICE: Vlast u Crnoj Gori zabranjuje litije!

Crna Gora -

Vernici su se okupili ispred suda da bi podržali vladiku. Među njima postoji strah da će skupovi za odbranu svetinja biti ukinuti

Prvo ročište u postupku protiv episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i osmorice sveštenika SPC, koji su zbog organizacije litija početkom maja privedeni, a zatim pušteni da se brane sa slobode, pomereno je za 16. jul zbog bolesti sveštenika Slobodana Jokića. Ispred suda u Nikšiću juče se okupio veliki broj vernika, koji su dali podršku sveštenstvu, ali i izrazili zabrinutost da bi podgorička vlast mogla litije potpuno da zabrani.

Sveštenik Željko Ćalić iz Danilovgrada, koji je na isti način nedavno uhapšen, pa nakon provedene noći u pritvoru pušten, za Kurir ističe da i njega čeka suđenje, ali da je sa građanima došao da pruži podršku svojim kolegama.

- Podrška je bila brojna, sveštenstvo i građanstvo su uzvikivali: „Ne damo svetinje“... Za nedelju su najavljene litije širom Crne Gore, nastavljamo odbranu svetinja - naveo je Ćalić.

Osim političke krize u Budvi, kaže, vernici su zabrinuti i zbog činjenice da se naglo pooštravaju mere protiv koronavirusa, što može da se odrazi na organizaciju litija.

- Propisi Nacionalnog koordinacionalnog tela, koje donosi mere, zabrinjavaju nas, uveli su nošenje maski u zatvorenom prostoru, sada i na otvorenom. Bojimo se da pripremaju neku novu zabranu, sve u cilju totalnog zaustavljanja litija - naveo je otac Ćalić.

Dodaje da su i dosadašnji propisi bili strogi, ali da očekuju još strože: - Svi su čuli reči predsednika Mila Đukanovića da mu je SPC politički neprijatelj i da će je pobediti, to su njegove ambicije. Videli smo i pokušaj proterivanja sveštenika Saše Janjića zbog litija, pitamo se šta je sledeće.

foto: Dado Đilas

KONTROLA NA GRANICAMA

OPET UVODE OŠTRIJE MERE

Direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore Boban Mugoša najavio je pooštravanje kontrole na graničnim prelazima te zemlje zbog ponovne pojave koronavirusa, za koji tvrdi da je došao iz Srbije, a njegove navode potvrdio je i pomoćnik direktora za sektor granične policije Vesko Damjanović. Mugoša je naveo da se ta mera uvodi zbog „neodgovornog ponašanja pojedinaca koji su boravili na velikim skupovima u Srbiji, a u Crnu Goru se vraćali preko BiH“.

DAO OTKAZ ZBOG SLUČAJA BUDVA

POLICAJAC NEĆE PROTIV NARODA

Policajac Boris Janković, koji je bio angažovan prilikom u upada u opštinu Budva, preksinoć je skinuo uniformu jer više ne želi da učestvuje u akciji policije protiv građana, preneo je juče Sputnjik. Kako se dodaje, Janković je radio u Baru, a otkaz je dao zbog neslaganja sa odlukom nadređenih da mora da primeni silu protiv okupljenih funkcionera Budve i građana.

Kurir.rs/ K. V.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track