LUDILO U CRNOJ GORI: Milo nastavlja s PROGONOM SVEŠTENIKA!
Foto: EPA, Dragan Kadić

Neljudski

LUDILO U CRNOJ GORI: Milo nastavlja s PROGONOM SVEŠTENIKA!

Crna Gora -

Nije uljudno proterivati ljude koji su mnogo doprineli životu na tim prostorima,
kaže vladika mileševski Atanasije Rakita

Crnogorsko Nacionalno koordinaciono telo (NKT) za zarazne bolesti zabranilo je održavanje verskih skupova na otvorenim javnim mestima, čime je potvrđeno da crnogorski režim sprečava litije pod izgovorom suzbijanja epidemije koronavirusa!

Nastavljen je i progon sveštenika SPC iz Pljevalja, koji pripadaju mileševskoj eparhiji, što vladika mileševski Atanasije Rakita u razgovoru za Kurir oštro osuđuje, pozivajući crnogorski režim na razum.

Uložili žalbu

- To nije uljudno, proterivati ljude koji su mnogo doprineli životu na tim prostorima. Mnoge su krstili, čitali molitve, pomagali bolesnima, venčavali, bili na sahranama. Ostali su godinama tu, postali zaslužni građani. Sveštenici su uložili žalbu, nadam se da će se urazumiti oni koji su tražili njihovo proterivanje. Verujem da će u Crnoj Gori razum da prevlada - navodi vladika. Dodaje da kao član Episkopskog saveta stoji uz mitropolita Amfilohija, koji, kako kaže, izražava glas SPC i razum koji vodi harmoniji.

- Za ceo region je upravo tu rešenje, da se vodimo razumom, uputstvima Episkopskog saveta, sa mitropolitom Amfilohijem na čelu - poručio je vladika.

Maltretiranje

Pljevljak Andrija Stanić u četvrtak je dobio treći poziv da se javi Upravi policije na informativni razgovor zbog, kako kaže, njegove privrženosti SPC. Stanić za Kurir ističe da je mesecima na meti režimskog portala i policije, koji pokušavaju da ga proglase organizatorom litija u Pljevljima kako bi mu smestili zatvor. - Poručili su mi da smirim strasti. Istog dana su na razgovor zvali preko 17 Pljevaljaka - naveo je Stanić i dodao da se iz Pljevalja proteruju sveštenici koji su državljani Srbije, a pripadaju mileševskoj eparhiji.

- Juče im je istekao rok za iseljenje iz Crne Gore, uložili su žalbu, službenici su ih satima mrcvarili na šalterima i iznalazili zakonske začkoljice - naveo je Stanić i istakao da je ostanak sveštenika u Pljevljima još uvek upitan.

Gojko Perović

Opasna igračka u rukama političara

Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović istakao je da je Nacionalno koordinaciono telo opasna igračka u rukama političara, te da Crkva neće kršiti zakon i propise. Perović je kazao da NKT od početka nije imao ni najmanji stepen razumevanja za duhovne potrebe ljudi. - Niti imamo vanredno stanje, niti se poštuju Ustav i zakoni, već se krećemo u magli proizvoljnih procena onih koje očigledno ne vodi struka, već njihova partijska pripadnost - naveo je Perović.

K. V. - I. Ž.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track