PLJEVLJAK OBJAVIO SATIRIČNU PESMU NA FEJSBUKU, DOBIO 2 MESECA ZATVORA: Ovo su stihovi koji su razbesneli režim Crne Gore
Foto: Facebook/Velimir Čabarkapa

nije čak ni autor pesme

PLJEVLJAK OBJAVIO SATIRIČNU PESMU NA FEJSBUKU, DOBIO 2 MESECA ZATVORA: Ovo su stihovi koji su razbesneli režim Crne Gore

Crna Gora -

Velimir Čabarkapa (29) iz Pljevalja osuđen je na zatvorsku kaznu od dva meseca zbog satirične pesme koju je preneo na svom Fejsbuk profilu. Pošto se radilo o satiričnoj verziji crnogorske himne, optužen je i osuđen za krivično delo „povreda ugleda Crne Gore“.

Čabarkapa je u maju ove godine, na svom Fejsbuk profilu, postavio „korigovane“ stihove himne Crne Gore, ukazujući tako na brojne afere i zaplene droge u koje su umešani državljani Crne Gore, ali i brodove koji plove pod crnogorskom zastavom.

Čabarkapa je rekao da nije autor tih satiričnih stihova, već da ih je samo prekopirao na svoj Fejsbuk profil.

„Tri dana pre nego što sam uhapšen, listao sam Fejsbuk stranicu, i naišao na meni smešne i zanimljive stihove koji su objavljeni na više Fejsbuk profila od jutarnjih časova, a ja sam ih našao uveče u 22.30. Posle tri dana su me pozvali da dam izjavu, a zatim me i uhapsili“, rekao je Čabarkapa.

On je dodao da se radi o „klasičnom gaženju Ustava i nepostojanosti te tačke Zakona, po kojoj se okrivljeni može osuditi na novčanu ili zatvorsku kaznu maksimalno 2 meseca, dodajući da će na presudu uložiti žalbu u zakonskom roku“.

Akcija za ljudska prava najoštrije je osudila podnošenje krivične prijave, upozorivši da se time „nastavlja represija nad slobodom izražavanja u Crnoj Gori, koja je posebno izražena od početka ove godine“.

Apelovali su na državno tužilaštvo da se prestane sa krivičnim gonjenjem i zatvaranjem ljudi zbog izražavanja koje ne predstavlja ni poziv na nasilje ni govor mržnje.

Ovo su stihovi sporne pesme koju je na Fejsbuku objavio Čabarkapa:

"Oj svijetla majska zoro, majko naša Crna Goro, Sinovi smo tvog kokaina i čuvari tvog heroina.

Volimo vas, brda tvrda, i švercerske vaše klance, Koji narokodilere nikad ne vezaše u okove i u lance.

Dok lovćenskoj našoj misli, naš šverc droge daje krila, Biće gorda, po drogi čuvena, domovina naša mila.

Krijumčari naših vala, uskačući u dva mora, Glas nositi Eskobaru, da je vječna Crna Gora!"

Kurir.rs/In4s.net

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track