Najnovije vesti

GEJ BRAKOVI PROŠLI KOD ĐETIĆA: Usvojen zakon o istopolnom partnerstvu! Presudila 2 poslanika!
Foto: Facebook/Jovan Markuš, Profimedia

progres

GEJ BRAKOVI PROŠLI KOD ĐETIĆA: Usvojen zakon o istopolnom partnerstvu! Presudila 2 poslanika!

Crna Gora

Crnogorska Skupština usvojila je danas Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola tako da će gej osobe imati ista prava kao heteroseksulani parovi, osim da usvajaju decu.

Zakon je predložila Vlada a izglasan je zahvaljujući glasovima opozicione Socijaldemokratske partije jer za njega nisu glasale manjinske stranke koje su deo vladajuće koalicije.

Zakon ne sadrži izričitu odredbu da gej osobe mogu da usvajaju decu, ali dozvoljava da se zajedno staraju o deci jednog od partnera.

Zakonom je predvidjeno da gej osobe mogu da sklapaju brakove, da nasledjuju jedni druge, da imaju zajedničku imovinu, pravo na penziono i socijalno osiguranje, posete u bolnicama, da se zajedno brinu o deci, ali i obavezu da se staraju o detetu svog partnera ako nema bližeg srodnika.

Propisuje se i da partner koji nije roditelj deteta, mora da izdržava decu drugog partnera ako ona nemaju srodnike koji su po zakonu dužni da ih izdržavaju ili srodnici nemaju mogućnosti za to.

Obaveza partnera postoji i posle smrti roditelja deteta.

Zakonom je predvidjeno da se partneru gej osobe koja ima dete, daje pravo da u hitnim slučajevima, kada detetu preti neposredna opasnost, donese odluku koja je najbolja za dete.

Zakon pre godinu dana nije prošao u parlamentu iako ga je predložila Vlada jer ga nijesu podržale manjinske stranke.

Nevladine organizacije su ocenile da je usvajanje zakona istorijski korak u borbi za ljudska prava LGBTI osoba u Crnoj Gori.

Za usvajanje Predloga zakona o istopolnom partnerstvu, bila je potrebna podrška 41 poslanika, a danas je izglasan glasovima 42 poslanika.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...