PUTIN JE OVOG TAJKUNA DOVEO U RED! Sad sa njim muku muče CRNOGORCI: Evo zašto je više od 2.500 meštana Grblja U PANICI!
Oleg Deripaska i Vladimir Putin, arhivska fotografija, Foto: AP

ne daju plaže

PUTIN JE OVOG TAJKUNA DOVEO U RED! Sad sa njim muku muče CRNOGORCI: Evo zašto je više od 2.500 meštana Grblja U PANICI!

Crna Gora -

Više od dve i po hiljade stanovnika Grblja, predela između Budve i Kotora, najatraktivnijih gradova na crnogorskoj obali, predalo je u ponedeljak peticiju kojom od države Crne Gore traže da ne dopusti da njihove dve plaže Ploče i Trsteno, daju u zakup „navodnim inostranim investitorima i domaćim tajkunima“.

Uz peticiju, stanovnici Grblja poslali su i pismo ruskom oligarhu Olegu Deripaski koji je na tom području izgradio luksuzni kompleks vila, a za koga se tvrdi da je „bacio oko“ na te dve poznate plaže, kojim ga upozoravaju da neće mirno gledati kako im otima „izvor života i opstanka“.

Meštani navode da su za obalu stanovnici ovog kraja posebno emotivno i životno vezani kroz vekove, jer je ona predstavljala izvor života i opstanka.

U sadašnje vreme sa razvojem turizma to je naravno još i više izraženo. Naš stav je jasan, mi smo svoji na svome i smatramo da nikome više od nas samih ne može pripasti ni jedan pedalj naše obale - ističe se u peticiji.

Meštani Grblja navode i da se prisustvo ruskog tajkuna naročito oseća na tenderima za zakup plaža koje organizuje državna kompanija Morsko Dobro Crne Gore na koje se Deripaska javlja "basnoslovnim ponudama“, a te ponude stanovnici Crne Gore ne mogu da prate.

Navode da su se za pomoć obratili ambasadama Evropske Unije, Sjedinjenih Država, Nemačke i Velike Britanije, prenosi "Jutarnji list".

Ruski tajkun Oleg Deripaska omražena je osoba među crnogorskim stanovništvom pošto je njegova kompanija CEAC od 2005 do 2009. godine upravljala tada najvećom kompanijom u Crnoj Gori - Kombinatom aluminija Podgorica.

Crnogorska vlada u tom razdoblju garantovala je za kredit od 132 miliona evra, koje Rusi nikada nisu vratili, pa su garancije platili građani Crne Gore. Koliko je to opterećenje bilo za državnu kasu, pokazuje podatak da je crnogorski budžet u tom periodu bio oko 2 milijarde evra.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track