TEKTONSKE PROMENE U CRNOJ GORI: Opozicija nakon 3 decenije ima više mandata od Mila, ali borba za vlast još traje!
Foto: EPA / Boris Pejović

burno u podgorici

TEKTONSKE PROMENE U CRNOJ GORI: Opozicija nakon 3 decenije ima više mandata od Mila, ali borba za vlast još traje!

Crna Gora -

Prema još uvek preliminarnim rezultatima parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, tri opozicione koalicije, "Za budućnost Crne Gore", "Crno na bijelo" i "Mir je naša nacija", imaće najmanje 41 mandat, što znači tesnu skupštinsku većinu, u odnosu na aktuelnu vlast, predvođenu DPS-om.

Na osnovu 95 odsto obrađenog uzorka, projekcije rezultata CEMI-a izborna lista "Odlučno za Crnu Goru! DPS - Milo Đukanović" osvojila je 30 mandata, koalicija "Za budućnost Crne Gore" 27 mandata, koalicija "Mir je naša nacija" 10, a platforma "Crno na bijelo" četiri mandata.

Sve tri opozicione koalicije tokom predizborne kampnje bile su složne u jednom - da nema saradnje sa DPS-om.

foto: Nemanja Nikolić

Međutim, put do formiranja vlade može da bude dug, budući da se čekaju konačni rezultati koje bi trebalo da saopšti Državna izborna komisija.

Ne bi trebalo očekivati značajna odstupanja od preliminarnih rezultata, ali, treba imati u vidu da je moguće da dođe do ponavljanja izbora na značajnom broju izbornih mesta, budući da je tokom glasanja prijavljen veliki broj nepravilnosti, pa bi DPS mogao da uloži žalbe i zatraži ponavljanje izbora.

Lider DPS Milo Djukanović je sinoć rekao da su preliminarni rezultati, na osnovu 90 odsto prebrojanih glasova, pokazali da ta stranka ima 30 mandata, a sa tradicionalnim partnerima - 40, jedan manje od potrebnih za tesnu većinu, navodeći, međutim, da "borba za većinu još traje", da rezultati pristižu i da je još uvek teško reći šta je potpuno pouzdana informacija.

"Sačekaćemo i zvanične rezultate DIK I videti šta je naš konačni učinak", rekao je Đukanović.

Nosilac liste Za budućnost Crne Gore Zdravko Krivokapić rekao je da ta koalicija nudi da sve nacionalne stranke priđu pobedniku da zajedno grade budućost.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track