ZOVU GA NAJBOLJOM UDAVAČOM IZBORA: Abazovića vide kao jezičak na vagi! Bio je student generacije i najmlađi poslanik
Foto: Youtube prtscr / Crno na Bijelo

koalicija crno na bijelo

ZOVU GA NAJBOLJOM UDAVAČOM IZBORA: Abazovića vide kao jezičak na vagi! Bio je student generacije i najmlađi poslanik

Crna Gora -

Dritan Abazović, lider građanske koalicije u Crnoj Gori "Crno na bijelo", kojeg mediji u regionu smatrju "najboljom udavačom" pred formiranje nove crnogorske vlade, rođen je u Ulcinju decembra 1985.

Njegova koalicija je na jučerašnjim izborima prema prvim preleminarnim rezultatima osvojila četiri mandata u budućem parlamentu i viđena je kao "jezičak na vagi" za formiranje nove vlade.

Abzović je po nacionalnosti Albanac, diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, gde je četvorogodišnje studije završio za rekordne dve i po godine.

Kao student generacije je dobitnik "Zlatne značke" i "Zlatne povelje" tog univerziteta. Magistrirao je na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Podgorici, a trenutno je doktorand na smeru političke teorije.

Usavršavao se u inostranstvu, između ostalog, na Univerzitetu u Oslu, Americi, Austriji i Luksemburgu.

Bio je najmlađi i najaktivniji poslanik 25. saziva Skupštine Crne Gore.

Autor je knjige "Kosmopolitska kultura i globalna pravda", kao i desetak naučnih radova u regionalnim i međunarodnim časopisima.

Teme koje izučava vezane su za političku filozofiju, globalizaciju i etiku.

Od srednjoškolskih dana je aktivan u društveno-političkom životu.

foto: Youtube prtscr / TV Pljevlja

Osnivač je Omladinske grupe Helsinškog komiteta za ljudska prava, čiji je fokus delovanja bilo pomirenje mladih u post-konfliktnim zonama bivše Jugoslavije. Kao stipendista norveške organizacije "Frid Ord", bio je učesnik "Peace research" kao i Profešional development programa, a kao gostujući predavač, izlagao je na Bilgi Univerzitetu u Istambulu i MSU-Iligan Institutu za tehnologiju.

Bio je aktivan u nevladinom sektoru, kao aktivista NVO Mogul i Novi Horizonti. Pre ulaska u parlament, obavljao je funkciju pomoćnika direktora, a kasnije direktora TV Teuta u Ulcinju.

foto: Youtue prtscr / Novi TV

Pisac je nekoliko stotina kolumni, objavljivanih u Vijestima, Al džaziri I podgoričkom portalu PCNEN-u.

Abazović je inače u svom sinoćnjem obraćanju u izbornom štabu čestitao građanima pobedu i slobodnu Crnu Goru nakon 30 godina.

"Trideset godina smo čekali da se smeni vlast, mnogi nisu verovali, ali ovi ljudi ovde su verovali. Svima neka je srećno. Rekli smo da ćemo ispisati istoriju i ispisali smo je. Mafija više neće vladati Crnom Gorom", poručio je Abazović I dodao da su svi dobro došli na "pravu stranu Crne Gore".

Znali smo, naveo je, da ćemo biti "gejm čendžeri", iako smo bez novca, pobedili smo samo znanjem.

Abazović se zalaže za formiranje ekspertske vlade u Crnoj Gori.

Kurir.rs / Tanjug,

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track