Najnovije vesti

MILO U IŠČEKIVANJU IZVEŠTAJA EVROPSKIH POSMATRAČA: U Crnoj Gori posle izbora svi imaju razlog za zadovoljstvo!
Foto: EPA / Boris Pejović

sa pasarelijem

MILO U IŠČEKIVANJU IZVEŠTAJA EVROPSKIH POSMATRAČA: U Crnoj Gori posle izbora svi imaju razlog za zadovoljstvo!

Crna Gora

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je danas da je prisustvo posmatračke misije Evropske mreže organizacije za monitoring izbora (ENEMO) bilo izuzetno važno za demokratski karakter izbornog procesa u Crnoj Gori.

Đukanović je u razgovoru sa šefom te misije Đanlukom Pasarelijem u Podgorici rekao da na kraju tog procesa, svi imaju razloga za zadovoljstvo, jer je, kako je kazao, Crna Gora pokazala da ima demokratski kapacitet, uprkos najavama mogućih komplikacija, i solidan demokratski temelj koji je u stanju da odgovori potrebi tranzicije vlasti.

Sve to je, istakao je Đukanović, dobra potvrda da proteklih 30 godina nismo izgubili i da "bez obzira na kritičke opservacije i predrasude prema Balkanu sa određenih adresa, na ovim prostorima ipak imamo značajan broj praksi koje potvrđuju kapacitet za evropski standard i članstvo u EU i da demokratija i kultura u kontinuitetu rastu u Crnoj Gori".

Poručio je da da će Crna Gora, nakon pažljivo pročitanog Izveštaja ENEMO, kao i do sada, raditi na otklanjanju slabosti i unapređenju izbornog sistema, saopšteno je iz Kabineta Đukanovića. 

Pasareli je istakao da je svedočio istorijskom trenutku, ne zbog rezultata izbora, već zbog odnosa i odluke Đukanovića, na koje, kako je kazao, može biti ponosan jer predstavljaju korak unapred ka demokratskom sazrevanju.

Pasareli je uz najavu da će sva zapažanja o izbornim i postizbornim istupanjima učesnika procesa prezentovati u konačnom Izveštaju, ocenio da je ovo prekretnica za Crnu Goru i da je važno ukazati na određena upozorenja u kontekstu buduće politike i evropskog puta Crne Gore, preneo je portal RTCG.

Kurir.rs / Tanjug,  Foto: EPA / Boris Pejović

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...