VLADIMIR PAVIĆEVIĆ ZA KURIR: Đukanović je i dalje zatečen izbornim porazom, ponaša se kao potpuno dezorijentisani političar!
Foto: Privatna Arhiva

intervju

VLADIMIR PAVIĆEVIĆ ZA KURIR: Đukanović je i dalje zatečen izbornim porazom, ponaša se kao potpuno dezorijentisani političar!

Crna Gora -


Tri pobedničke liste na crnogorskim izborima su idejno i ideološki raznovrsne i prirodno je da i razlike budu uočljive. Tu sada ima i različitih viđenja oko personalnih pitanja, ko bi u tu Vladu trebalo da uđe, a ko ne. Demokratski je da se u postizbornom periodu uvaži snaga i značaj Demokratskog fronta, kaže direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije

Svakom svojom izjavom nakon izbora Milo Đukanović pokazuje da je i dalje zatečen izbornim porazom i ponaša se kao potpuno dezorjentisani političar. Neprihvatljivo je da predsednik države ne prisustvuje konstitutivnoj sednici novog skupštinskog saziva. Nedolazak na tu sednicu je još jedan znak da smo do 30. avgusta u Crnoj Gori imali posla sa autokratom i da je razvlašćivanje Milovog DPS nešto najbolje što je moglo da se dogodi na izborima u Crnoj Gori, kaže u intervjuu za Kurir direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije Vladimir Pavićević.

Da li Đukanović treba da brine, da li će nova vlast pribeći revanšizmu?

- Nosilac regresivnih ideja u dužem periodu u crnogorskoj politici bio je upravo gospodin Đukanović. Na ovim izborima pobedila je civilizovana i prosvetiteljska i demokratska Crna Gora. Otud nikakvog revanšizma neće biti, već se može očekivati progres i dalji razvoj Crne Gore kao pluralne, multikulturne i demokratske zajednice. Pobedom na ovim izborima počinje da živi demokratija u Crnoj Gori, a uz demokratiju i velike ideje tolerancije i pomirenja.

foto: Profimedia / Savo Prelević / AFP

Đukanovićevu Demokratsku partiju socijalista (DPS), nakon izbornog debakla, već napuštaju neki članovi. Da li će u novoj vlasti biti mesta za preletače iz DPS?

- Đukanovićev DPS je počeo da se osipa i uoči izbora. Mnogi članovi i funkcioneri te partije javno su govorili da napuštaju DPS. A sada, nakon izbornog kraha, ta partija je u ogromnim problemima. Mislim da bi za DPS bilo korisno kada bi gospodin Đukanović podneo ostavku na mesto predsednika partije, prihvatio svoju odgovornost za izborni krah i time otvorio prostor za reforme unutar DPS. To bi bilo racionalno delanje. Ne uradi li to, od DPS vrlo brzo neće ostati više od onoga kolika je snage Tadićeve stranke u Srbiji danas.

Da li ima nesuglasica u koaliciji koja će činiti novu vlast u Crnoj Gori?

- Tri pobedničke liste na crnogorskim izborima su idejno i ideološki raznovrsne i prirodno je da i razlike budu uočljive. Tu sada ima i različitih viđenja oko personalnih pitanja, ko bi u tu Vladu trebalo da uđe, a ko ne. Činjenica je da je Demokratski front najjači konstituent koalicije "Za budućnost Crne Gore" koja je ostvarila ubedljivih 32,5 odsto glasova na izborima. Demokratski je da se u postizbornom periodu uvaži snaga i značaj Demokratskog fronta i ta struktura treba da ima uticaj u novoj reformskoj, crnogorskoj Vladi. Svako drugačije postupanje bilo bi neprimereno i nedemokratsko. Jedini ko bi imao koristi od neuvažavanja snage Demokratskog fronta bila bi Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića.

foto: Privatna arhiva

Verujete li da će na kraju između Krivokapićeve, Abazovićeve i Bečićeve liste biti postignut dogovor i oko personalnih pitanja?

- Hoće. Kao što je razvlašćivanje bila ključna reč uoči i na dan izbora, tako zajedništvo tri pobednička saveza, uprkos razlikama, treba da bude ključna reč u postizbornom periodu. Kao što je DPS Mila Đukanovića razvlašćen na izborima, tako će u ovom sada periodu posle izbora biti postignuto i zajedništvo nove, demokratske i reformske vlasti. U to sam uveren.

Šta treba da budu prvi potezi nove vlasti, odakle početi?

- Treba početi od onoga što je najvažnije, a to je puna privrženost nove, reformske vlasti velikom načelu vladavine prava. Prvo vladavina prava, potom sve ostalo. To je ključ transformacije političkog sistema Crne Gore iz autokratskog kako ga je oblikovao gospodin Đukanović u demokratski kakav žele građani Crne Gore. Ogromni izazov za novu vlast biće saniranje ekonomskih posledica virusa korona i nesnalaženja bivšeg režima u tim okolnostima. Turistička sezona je propala i profesor Krivokapić će imati težak posao da što bezbolnije prođemo kroz ekonomsku krizu koja sledi. Ali tu smo, svi ćemo da pomognemo da se problemi rešavaju što bolje.

Da li će definitivno biti ukinut Zakon o slobodi veroispovesti?

- Oko toga nema dileme - revizija toga zakona ili brisanje tog zakona iz pravnog sistema Crne Gore treba da bude jedan od prvih poteza novog skupštinskog saziva u Crnoj Gori. Postoji saglasnost oko toga. Milo je tim zakonom udario i na Crkvu i na crnogorski ustav i na građane Crne Gore svih vera i nacija. Odgovoreno mu je litijama i krahom DPS na izborima. Na izborima je zapravo poražena Milova kleronacionalistička koncepcija uređenja države. Pobedila je građanska Crna Gora.

Kurir.rs/B. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track