Najnovije vesti

BRITANAC IZ VRHA SVETSKOG BANKARSTVA: Ovo je Ivan Radenović kome se smeši fotelja ministra finansija u Krivokapićevoj vladi!
Foto: Printskrin Linkedin

šuška se

BRITANAC IZ VRHA SVETSKOG BANKARSTVA: Ovo je Ivan Radenović kome se smeši fotelja ministra finansija u Krivokapićevoj vladi!

Crna Gora

Ime jednog od najuspješnijih Crnogoraca na Londonskom finansijskom tržištu dovodi se u vezu sa novom Vladom Crne Gore. Dobro upućeni izvori iz DF-a kažu da je Ivana Radenovića izabrao i direktno kontaktirao sam Krivokapić i da su pregovori u toku, prenosi Mondo.me.

Ivan Radenović je za tri godine završio četvorogodišnje studije na Ekonomskom fakultetu u Podgorici 2008. kao najbolji student kada je imao samo 21 godinu. Kako su Vijesti tada pisale, Radenović je dobitnik prve diplome po Bolonjskom sistemu sa prosečnom ocjenom 9,73. Kao stipendista je studirao na Ekonomskom fakultetu u Bratislavi i Ekonomskom fakultetu u Ljubljani. Tokom studija se usavršavao na Bečkom universitetu, Univerzitetu Barkli, Bocconi, Georgia Tech, i drugim. 

Nakon osnovnih studija završava dva magistrata, jedan na ESCEM biznis školi u Poatjeu, Francuska i drugi na London Metropolitan univerzitetu, oba iz oblasti finansijskog menadžmenta kao najbolji student u klasi.

Ostaje u Londonu gde 2009 goidne počinje karijeru u Kredi Svisu, renomiranoj Švakcarskoj banci, u timu za akvizicije i spajanja. Kao jedan od najboljih analitičara i saradnika u investicionoj banci savjetuje najveće Evropske kompanije na transakcijama vrijednim više milijardi evra. Pominje se i kao bankar koji stoji iza prodaje United Grupe (SBB) iz Srbije jednom od najvećih svetskih investicionih fondova, američkom KKR-u, za više od milijardu evra 2012. godine.

2014 prelazi u najveću Nemačku i Evropsku banku, Deutsche Bank, u visoko-profitabilni tim za takozvane specijalne situacije gde ima titulu izvršnog direktora. 

Od sagovornika iz Londona saznaje se da je godišnji profit Radenovićevog tima preko 100 miliona evra. Radenović ima iskustvo i sa Vol strita, gde je radio za Deutsche Banku 2018. godine nakon čega se vratio u London.

Odgovoran je i za kreditne investicije pravnim licima u Centalno-istočnoj Evropi, Bliskom Istoku i Severnoj Africi. Slične pozicije su često nagrađenje veoma visokim primanjima pa se spekuliše da je mandatar Krivokapić mislio na Radenovića kada je u razgovoru za A1 TV rekao da postoji gospodin sa godišnjom zaradom od 600 000 eura koji bi pristao da radi za Vladu Crne Gore, i to za činovničku platu. Pouzdani izvori tvrde da Radenović ima Britanski pasoš.

Postavlja se pitanje koliko je ovakav transfer realan i šta je to što bi mandatar Krivokapić mogao da ponudi nestranačkoj ličnosti na takvoj poziciji. Pitanje je i koliko je takav transfer izvodljiv u veoma dinamičnoj političkoj situaciji.

Sagovornici iz Londona naglašavaju da je uobičajeno da su tako visoke pozicije vezane jakim ugovorima koji obavezuju menadžere da se "hlade" nekoliko meseci nakon ostavke ukoliko ne dođe do sporazumnog raskida ugovora. Takva dinamika sigurno ne odgovara mandataru obzirom da ministar finansija mora odmah da počne sa radom. Bilo bi interesantno videti i da li bi time Deutsche Banka indirektno podržala novu Vladu Crne Gore, prepuštajući joj jedan od svojih najkvalitetnijih resursa. Nemačka, Engleska i Američka ambasada su navodno upoznate sa profilom Radenovića i rado bi ga videli u novoj Vladi.

Kurir.rs / Mondo.me,  Foto: Linkedin

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...