ISPRAVKA! Decu u školama ne uče incestu kroz poznatu bajku
Foto: Shutterstock

društvene mreže

ISPRAVKA! Decu u školama ne uče incestu kroz poznatu bajku

Crna Gora -

Na našem portalu pojavio se deo bajke "Magareća koža", za koji je rečeno da promoviše incest, međutim, takvi navodi ne odgovaraju istini.

Odlomak priče koji je izavzvao buru na društvenim mrežama ide ovako:

"Dani su prolazili a kralj se pitao kako će pronaći kraljicu lepšu od njegove žene. Jednoga dana, gledajući svoju ćerku, shvatio je da je ona već postala žena i da je lepša od svoje majke. Ne želeći da prekrši obećanje dato ženi, kralj je rekao ćerki: "Kćeri moja, moram ispuniti obećanje koje sam dao tvojoj majci. Ti si jedina žena koja je lepša od nje. Moram te oženiti".

foto: printscreen

Nakon što je objavljen deo iz bajke počela su nagađanja o kojoj priči je reč. Citirani deo pripada bajci "Magareća koža" francuskog autora Šarla Peroa (1628-1703), autora brojnih bajki, "Zlatokose", "Mačka u čizmama", "Pepeljuge", "Lepotice i zver", "Crvenkape", čije je prvo delo "Uspavana lepotica“ objavljeno 1696. godine.

foto: printscreen

Iz Zavoda za školstvo Crne Gore, koji utvrđuje kvalitet vaspitno-obrazovnog rada u predškolskim ustanovama, kazali su da nemaju saznanja da su roditelji imali prigovor da se deci u ustanovama čita bajka „Magareća koža“.

„Mnoge bajke bi se mogle naći na spisku neprimerenih edukativnih sadržaja kao što su: Pepeljuga, Crvenkapa, Ružno pače, Ivica i Marica... “, dodaju iz Zavoda za školstvo pojašnjavajući da je u delu „Magareća koža“ naum kralja da se oženi ćerkom stvoren u službi motivacije i stvaranja zapleta.

„Kralj je sebičan, samoživ, bestidan, ne mari za sreću svoje ćerke i do realizacije njegove zle namere ne dolazi. Pouka (poenta) bajke je da u životu ne treba odustajati od prave ljubavi (pravde, istine), već se treba istinski boriti kako bismo se oduprli svim iskušenjima“, naveli su.

Iz Zavoda za školstvo navode i da je važan ugao gledanja priče, kao i vreme nastanka bajke, te da je osnovna pedagoška vrednost bajki podučavanje o etičkim kategorijama.

Ističemo da se u prethodno objavljenom tekstu, gde je navedeno da se radi o promovisanju incesta, koristile poznate i tačne činjenice, ali su interpretirane na obmanjujući način.

Kurir.rs/Blic žena

Foto Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track