Najnovije vesti

CRNOGORSKI PULMOLOG UPOZORAVA: Epidemiloška situacija je alarmantna, lekari neće moći da se izbore sa izazovima ako se ona zahukta
Foto: Profimedia

pandemija korone

CRNOGORSKI PULMOLOG UPOZORAVA: Epidemiloška situacija je alarmantna, lekari neće moći da se izbore sa izazovima ako se ona zahukta

Crna Gora

Epidemiološka situacija u Crnoj Gori je alarmantna, upozorila je internista pulmolog Nena Milačić i istakla da lekarski kadar neće moći da se izbori sa izazovima ukoliko se ona bude zahuktala.

Milačić je u Jutarnjem programu TVCG kazala da je zdravstvenim radnicima tokom radnog dana, a naročito tokom dežurstava, veoma teško, jer se susreću sa situacijom da primaju veliki broj vrlo teških pacijenata, a kiseonička mesta su ograničena.

"Situacija jeste alarmantna, jeste loša, ali nijesmo jedini koji kroz ovo prolaze. Bitno je da smo svesni toga u svakom momentu i ne ostavljamo to po strani. Korona postoji svuda oko nas, negde daje težu, a negde lakšu kliničku sliku, zbog čega je važno adekvatno ponašanje", rekla je Milačić.

Zdravstveni sistem Crne Gore nikada do sada nije bio u ovakvoj situaciji, sa više od 30 pacijenata na odeljenju.

"Situacija je vrlo teška, kadar ne može da izađe na kraj sa tim ako krene da se zahuktava, a smatram da hoće, ne budu li se poštovale mere, i ako građani ne shvate ozbiljnost situacije", istakla je ona.

Na Odeljenju pulmologije, kako je rekla, nemaju nijednog pacijenta s blagom kliničkom slikom.

"Mi nismo više u mogućnosti da primamo lakše kliničke slike. To se rešava ili u kućnim uslovima ili na Infektivnoj klinici, mada i tamo sada ima dosta pacijenata. Najteži pacijenti su oni koji su na mehaničkoj ventilaciji, koji nemaju svoje disanje i koji uz sve to razvijaju neke druge stvari vezano za kliničku sliku, koje životno ugrožavaju stanje pacijenata", navela je Milačićeva, preno je portal RTCG.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...