Najnovije vesti

VLADIKA JOANIKIJE SE OGLASIO IZ IZOLACIJE: Tugujemo za Amfilohijem i Irinejem, ovo je veliki ispit za našu crkvu
Foto: Youtube/Printscreen

cela crkva žali

VLADIKA JOANIKIJE SE OGLASIO IZ IZOLACIJE: Tugujemo za Amfilohijem i Irinejem, ovo je veliki ispit za našu crkvu

Crna Gora

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije oglasio se prvi put posle dužeg vremena, nakon borbe koju je vodio protiv korona virusa.

"Hvala Bogu, glavni udar na moje zdravlje je prošao i sada se oporavljam pod kontrolom lekara. Moram da budem u samoizolaciji. Vest o smrti patrijarha Irineja je velika žalost, žalost Velikog petka, i cela crkva žali, tuguje i unosi svoje molitve za svojim patrijarhom, našim ocem, naslednikom Svetog Save. On nas je okupljao svojom blagošću i trpljenjem. Mi se sada u žalosti objedinjujemo kraj odra njegovog i groba, oko njegove ličnosti koja je završila svoj posao na zemlji i sada odlučuje da se odmori i bude nagrađen za svoja dobra dela. Gde je raspeće, tu je i osećaj vaskrsenja Hristovog i novog života. Irinej je ispunio poslanje koje mu je Bog naznačio na zemlji", rekao je vladika Joanikije.

foto: Tamara Trajković

On je rekao da je ovo veliki ispit za naš narod i crkvu.

"Tugujemo za Amfilohijem i Irinejem i ujedinjujemo se sa svojom braćom. Ovo je jedan veliki ispit i za naš narod i crkvu, i nadam se, kao što smo mnogo puta u istoriji, kada smo doživljavaju krize, bili na visini dostojanstva kao narod, i ovo ćemo dostojanstveno izdžati i hrišćanski podneti, i posle svega u jednom viđenom toku ovo prebroditi. Tim stazama nas je premudro vodio patrijarh Irinej", rekao je Joanikije.

foto: Zorana Jevtić

On je zaključio da su mitropolit Amfilohije i patrijarh Irinej ostavili veliki trag u istoriji srpskog naroda.

"SPC će Irineja pamtiti, jer Gospod pokazuje vrline patrijarha i mitropolita nakon njihovog odlaska. Ostavili su veliki trag u istoriji srpskoga naroda", rekao je vladika Joanikije za TV Prva.

Kurir.rs/TV Prva

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track