o normalizaciji odnosa

ĐUKANOVIĆ: Ambasador Božović ispunio kriterijume za ovakav odnos Crne Gore prema njemu (VIDEO)

Crna Gora -

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović istakao je danas da ne vidi da je došlo do nekog poremećaja u diplomatskim odnosima između Srbije i Crne Gore.

"Ti odnosi su uspostavljeni odmah posle obnove nezavisnosti, kao Crna Gora, rekao bih da smo se prema toj okolnosti odnosili veoma odgovorno. Mislim da će diplomatski odnosi sa Srbijom biti u istom duhu kao i sa ostalim državama regiona. Pretpostavljam da mislite na proglašenje ambasadora Srbije za personu non grata. Nemam tu šta da dodam onome što je reklo naše Ministarstvo vanjskih poslova - rekao je danas u Podgorici Milo Đukanović, predsednik Crne Gore na temu normalizacije diplomatskih odnosa između Srbije i Crne Gore posle proglašenja ambsadora Božovića za personu non grata u Podgorici.

foto: Z.Š.

"Kakvi god bili odnosi sa državama, obaveza ambasadora jeste da se ponaša u skladu sa međunarodnim aktima, pre svega u skladu sa Bečkom konvencijom. Minstarstva vanjskih poslova, u ovom slučaju Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore u obavezi je prema nacionalnim interesima Crne Gore i ono je u svakom trenutku u obavezi da sudi da li se tako ponašaju međunarodni predstavinici drugih zemalja. Kad se dođe do zaključka da se oni tako ne ponašaju, da se mešaju u unutrašnji politički život Crne Gore onda je jedna od mera koju možemo da preduzmemo i poglašenje takvog ambasadora za personu non grata" istakao je Đukanović.

foto: Z.Š.

Ona smatra da je ambasador Srbije ispunio sve preduslove za ovakav odnos Ministarstva vanjskih poslova prema njemu.

"U krivu su svi koji arbitriraju sada da li se to dogodilo pet meseci ranije ili pet meseci kasnije, pet dana pre kraja mandata. Ako pričamo o odgovornoj vlasti ona je dužna da svakog dana sudi da li neko povređuje nacionalne interese Crne Gore i ponaša se onako kako nalažu ustav zakon i međunarodne konvencije - rekao je Đukanović.

foto: Z.Š.

"Koliko ja znam, ne postoji takva mogućnost da se ambasador koji je proglašen za personu non grata ponovo kandiduje za ambasadora. Ne želim da sudim da li će se Srbija opredeliti za takav čin, ako se opredeli imaću svoj stavi i vi ćete ga tada saznati - rekao je Đukanović.

Kurir.rs/Z. Šaponjić/Foto: Z.Šaponjić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track