VELJOVIĆ ZABORAVIO NA SVOJE PROSRPSKE STAVOVE: Danas ne krije mržnju prema SRBIMA, a nekad je mislio OVAKO i na tome doktorirao!
Foto: Youtube prtscr / Atlas TV Montenegro

obrnuo ploču

VELJOVIĆ ZABORAVIO NA SVOJE PROSRPSKE STAVOVE: Danas ne krije mržnju prema SRBIMA, a nekad je mislio OVAKO i na tome doktorirao!

Crna Gora -

Odlazeći direktor Uprave policije Crne Gore Veselin Veljović, koji je šokirao svojim otvorenim antisrpskim stavovima u kolumni "Grešnici i vjernici", ne tako davno zastupao je potpuno drugačije, prosrpsko stanovište.

Pre svega tri godine, Veselin Veljović je doktorirao na Fakultetu bezbednosti u Beogradu na temu "Kapaciteti Crne Gore u odgovoru na regionalne bezbjednosne prijetnje“. Dakle, u vreme kada je zvanična Podgorica uveliko priznala samoproglašenu nezavisnost Kosova, Veljović u svojoj disertaciji zastupa celovitost Srbije.

Naime, Veljović u svojoj disertaciji kao jedan od primera nasilnih kriza na tlu Evrope decidno navodi konflikt između Republike Srbije i samoproglašene Republike Kosovo, ističući da se nasilje u ovom slučaju manifestuje posebno u severnom delu KiM, koji naseljava većinski srpsko stanovništvo, a što je, prema njegovim rečima, povezano sa nivoom autonomije koji treba da poseduje ova oblast.

foto: nardus.mpn.gov.rs

Dalje, u kontekstu teze da se Crna Gora u svom neposrednom okruženju suočava sa velikim bezbednosnim pretnjama, koje se ogledaju u potencijalnoj eskalaciji terorističkog nasilja, Veljović ukazuje da islamski fundamentalisti jedno od svojih glavnih uporišta u regionu imaju na teritoriji Srbije, pri čemu, pored Raške oblasti, kao deo Srbije eksplicitno navodi i KiM, uprkos zvaničnom stavu crnogorskih vlasti po ovom pitanju.

foto: nardus.mpn.gov.rs

Takođe, uprkos proklamovanoj harmoniji u odnosima zvanične Podgorice sa Albancima u Crnoj Gori i okruženju, Veljović kao prijetnju za region navodi i delovanje albanskog faktora, u kom smislu iznosi procenu da, u slučaju eskalacije nasilja na KiM, nije u potpunosti isključena mogućnost sukoba između Albanije i Srbije, a koji se daljim razvojem može preliti i na Crnu Goru.

Pošto je na ovim primerima evidentno odstupanje Veljovića od zvaničnih stavova i izjava crnogorskog režima, može se opravdano postaviti pitanje da li je on pribegao „modifikaciji“ svojih stavova iz čisto interesnih razloga i isključivo u javnom prostoru, dok suštinski podržava celovitost Srbije i smatra albanski faktor pretnjom po stabilnost regiona?

Ili je, možda, u prethodnom periodu „prelomio u glavi“ i odlučio da od prosrpskih pređe na radikalne antisrpske stavove.

Kurir.rs / Nacionalist.rs, Foto: Youtube prtscr / Atlas TV Montenegro

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track