MEDIJI PRENOSE ALI ZVANIČNE POTVRDE NIGDE NEMA: Milova majka Stana Đukanović preminula od korone?
Foto: EPA / TOMS KALNINS

crna gora

MEDIJI PRENOSE ALI ZVANIČNE POTVRDE NIGDE NEMA: Milova majka Stana Đukanović preminula od korone?

Crna Gora -

Pojedini beogradski mediji prenose da je preminula majka crnogorskog predsednika Mila Đukanovića, Stana Đukanović.

Ona je navodno umrla od posledica kovida-19 u privatnoj bolnici u Podgorici.

Stana Đukanović je po zanimanju medicinska sestra.

Crnogorski mediji takvu vest nisu objavili niti je igde zvanično potvrđena, a u njihovim statistikama samo se navodi da najstariji preminuli u CG ima 84 godine, dok se navodi da Đukanovićeva majka ima 86 godina.

Na internetu se može pročitati niz zanimljivosti iz biografije Mila Đukanovića ali i njegovih roditelja i bliže familije.

Milo je rođen u Nikšiću 15. februara 1962. godine. Interesantno je da je baš na svoj 29. rođendan postao najmlađi premijer u istoriji CG, ali i Evrope. Milov otac Radovan bio je sudija u Bosni, a u Nikšić se vratio 1960. kad mu se rodila ćerka Ana. U penziju je otišao kao sudija Ustavnog suda.

Majka Stana (devojačko Maksimović) radila je kao medicinska sestra. Stanin otac je bio predsednik nikšićke opštine, trebješke opštine, kako se to tada zvalo. Bio je opozicionar. Bilo je u Nikšiću veoma poznato i zapaženo njegovo opoziciono delovanje. Bio je član Demokratske partije a kumovao je čak trista puta, navodi montenegro-canada. Baba Miluša dala je ime Milu po predratnom đeneralu Milu Đukanoviću, bratu Milovog "đede Blaža". Milo je bio general, komandant Boke kotorske uoči Drugog svjetskog rata. Odbio je da se preda kada je kapitulirala Kraljevina Jugoslavija. Nije pobegao sa kraljem već je otišao u Ameriku po dobrovoljce. Poginuo je vraćajući se iz Amerike, sa dobrovoljcima. Ta podmornica “Nebojša” u kojoj su bili je torpedovana. Dvanaest-trinaest dana je plutao po okeanu. Pronašao ga je neki engleski brod i ukazali su mu pomoć, ali je ipak umro 1941. godine. Drugi brat dede Blaža bio je Marko Đukanović, koji je bio građevinski inženjer i predsednik Vlade Crne Gore u doba Kralja Nikole - Državnog saveta, kako se to tada zvalo. Marko Đukanović je komandovao paradom u čast ustoličenja Kralja Nikole. Inače, projektovao je mnoge značajnije objekte u Crnoj Gori iz tog vremena. Udario je temelje gradu Podgorici, vodio gradnju Manastira u Nikšiću, pa zatim objekata koje je kraljevska familija gradila na Cetinju.

Milo je odrastao u Rastocima u Nikšiću, gde je porodična kuća Đukanovića. Pre Rastoka, Đukanovići su živeli u mjestu Blace kraj Kočana, nikšićkog prigradskog naselja, gde su se doselili sa Čeva. Međutim, sredinom 50-ih Đukanovićima je oduzeto to imanje i preplavljeno vodom veštačkog jezera Krupac. Sredinom sedamdesetih Đukanovići su prešli u Titograd. Otac im je postao sudija Vrhovnog suda, pa su dobili stan kod železničke stanice. Ana, Milo i Aco su se upisali u osnovnu školu “Milorad Burzan". Milovi brat Aco (1965) i sestra Ana (1960) završili su prava. Milo je završio Ekonomski fakultet u Podgorici, 1986. godine. Bio je jedan od najboljih studenata, oblast - turizam. Milu je suđeno bilo da bude najmlađi u raznim kategorijama i na raznim funkcijama. Ostaće upamćen da je za 29. rođendan na "poklon" dobio premijersku fotelju i postao najmlađi premijer u Evropi, možda i u svetu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track