PRVI CRNOGORAC KOJI JE PRIMIO VAKCINU PROTIV KORONE O DANU POSLE: Aleksandar iz Podgorice objašnjava zašto se odlučio na to!
Foto: Printscreen Facebook

pandemija

PRVI CRNOGORAC KOJI JE PRIMIO VAKCINU PROTIV KORONE O DANU POSLE: Aleksandar iz Podgorice objašnjava zašto se odlučio na to!

Crna Gora -

Aleksandar Kovačević iz Podgorice, koji trenutno živi u Dubaiju, primio je ove sedmice prvu dozu vakcine protiv koronavirusa i kaže da se dobro oseća.

On je za “Vijesti“ ispričao da je primio kinesku vakcinu i da je revakcinacija planirana 4. januara.

Kovačević radi kao konsultant uglavnom u Avganistanu i Iraku, a posljdnjih godinu i po je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), gdje je angažovan na projektu koji finansira Biro za borbu protiv narkotika Vlade SAD (INL).

“Vakcinu sam primio u utorak 16. decembra u ‘SEHA COVID-19 Vaccination Center - Dubai’ koji se nalazi na nekih 30 kilometara od Dubaija na auto-putu za Abu Dabi. U pitanju je kineska ‘Sinopharm Group’ vakcina koja je registrovana u UAE, Brazilu, Čileu, Indoneziji i još nekoliko država, nakon završene faze 3 ispitavanja te vakcine u periodu od juna do novembra. Uspešnost vakcine je procenjena na 86 odsto, a ukoliko bi došlo do infekcije procenat zaštite vakcine od srednjeg i teškog oblika bolesti je 100 odsto, što znači da bi u tom slučaju u pitanju bio najlakši oblik bolesti, nešto kao prehlada”, ispričao je Kovačević “Vijestima”.

On je kazao da se za vakcinaciju odlučio iz više razloga - godina, pratećih oboljenja, putovanja i zaštite drugih…

“Imam 50 godina, dijabetes tipa B, povišen krvni pritisak, a 2019. sam izvršio proceduru RF kardio ablacije kod doktora Vukmirovića u Podgorici zbog dijagnoze atrijalne fibrilacije (artimija). Iako terapijom dobro kontrolišem moje medcinsko stanje, ipak spadam u ugroženu kategoriju stanovništva kada je u pitanju Covid-19”, istakao je on.

Kovačević je pojasnio i da često putuje i da su to uglavnom interkontinentalna putovanja (Evropa, SAD, Azija), pa tako dolazi u kontakt sa ogromnim brojem ljudi…

“Svakim povratkom kući potencijalno ugrožavam zdravlje majke koja je starija osoba i na ovaj način sam htio da otklonim mogućnost da njoj kao i drugima prenesem virus ukoliko bih se inficirao na nekom od tih putovanja”. Kovačević je odgovorio da prije vakcinacije nije bilo posebnih preporuka ljekara, osim što se vrši skrining - proverava se krvni pritisak, meri SpO2 (zasićenost kiseonika u krvi) i telesna temperatura.

“Mora se ostati nekih 20 minuta u prostorijama bolnice nakon završene procedure, na posmatranju, u slučaju nekih nuspojava”.

Kovačević je kazao da je i njegov kolega sa posla, američki državljanin, takođe primio vakcinu i za sada se dobro osjeća.

“Vakcinacija je ovde počela u subotu, 12. decembra, tako da nema veliki broj vakcinisanih u Dubaiju. Prosječno se obradi oko 1.000 pacijenata, što bi značilo da je u Dubai Emiratu do sada vakcinisano, po toj proceni, nekoliko hiljada ljudi. Tačne podatke nemam”.

Vakcina protiv koronavirusa, tvrdi Kovačević, besplatna je za sve rezidente u UAE, koji imaju njihovu ličnu kartu i lokalno zdravstveno osiguranje koje uslovljava izdavanje tog dokumenta.

Kurir.rs/Vijesti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja