Najnovije vesti

OVAKO ADA BOJANA NESTAJE U MORU: Biser Crne Gore propada pod vodom koja ne čeka tendere! (VIDEO)
Foto: Youtube prtscr / Vijesti

nemilosrdno nevreme

OVAKO ADA BOJANA NESTAJE U MORU: Biser Crne Gore propada pod vodom koja ne čeka tendere! (VIDEO)

Crna Gora

More nije čekalo ni studije ni tendere, konačne ni kratkoročne mere, već je po diktatu prirode, u naletu orkanskog juga, pred kraj prošle godine doslovce pomelo sve zakasnele pokušaje i napore da se nešto učini za spas kupališta na Adi Bojani, piše Pobjeda.

Ne samo da su jaki talasi osujetili pokušaje da se kamenim nasipima spasu ugroženi objekti na prvoj liniji, već je more prodrlo u zaleđe nudustičkog naselja koje je osvanulo u vodi, navodi list.

Izvršni direktor HTP Ulcinjske rivijere Bojan Đakonović izjavio je da je pričinjena velika materijalna šteta i da će ostaci restorana Maestral i nekoliko smeštajnih jedinica morati da se uklone jer su totalno uništeni. 

Javno preduzeće "Morsko dobro" je izdvojilo 50.000 evra za projekat privremenog rešavanja problema, što će svakako biti nedovoljno i sa tim sredstvima se ne može obezbediti nasipanje plaže, kao što piše u projektu, smatra Đakonović. 

Ada Bojana
foto: Youtube prtscr / Vijesti

Prema njegovim rečima, nekoliko je prirodnih i antropogenih faktora koji uzrokuju nestanak Ade, a to su klimatske promene koje utiču na rast nivoa mora i dovode do sve većih talasa, kao i drugi faktori kao što su brane na reci Drim i nekontrolisana eksploatacija peska.

Kurir.rs / Tanjug,  Foto: Youtube prtscr / Vijesti

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...