ĐUKANOVIĆEV OČAJNIČKI POTEZ: Milo uludo vratio Zakon o slobodi veroispovesti
Foto: Stefan Jokić

PONOVNO GLASANJE

ĐUKANOVIĆEV OČAJNIČKI POTEZ: Milo uludo vratio Zakon o slobodi veroispovesti

Crna Gora -

Predsednik Crne Gore napravio je skandal kojim ne dobija ništa - odbio je da potpiše set zakona i kad oni ponovo budu izglasani u parlamentu, a hoće,
svakako će morati da stavi svoj potpis. U suprotnom, pokrenuo bi proceduru za svoju smenu

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović vratio je Skupštini na ponovno glasanje set zakona, uključujući i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o slobodi veroispovesti. Međutim, kako trenutna vladajuća koalicija ima stabilnu većinu u tamošnjem parlamentu i isti stav o pomenutom zakonu, on će ponovo biti izglasan, a onda će Đukanović morati da ga potpiše. U suprotnom, prekršio bi Ustav ukoliko bi ga vratio po drugi put, i time bi se otvorio prostor za njegovu smenu s mesta šefa države.

Jeftin pokušaj blokade

Đukanović je pre dva dana vratio na ponovno odlučivanje set zakona koje je donela Skupština na sednici 29. decembra 2020, pozivajući se na kvorum i pravno pitanje mandata dva poslanika. Međutim, u vladajućoj koaliciji nema bojazni - oni će ponovo izglasati sve zakone i staviti tačku na, kako su naveli, jeftin pokušaj blokade države.

Naime, prema tamošnjem zakonu, kad predsednik zemlje vrati zakon u Skupštinu, on odmah ide na glasanje, i ukoliko opet bude izglasan, predsednik mora da ga potpiše. Ne postoji mogućnost ponovnog vraćanja u parlament. Ukoliko bi pak Đukanović to po drugi put odbio da potpiše, prekršio bi Ustav, što bi mogao da bude uvod u njegovu smenu.

Komentarišući Đukanovićevu odluku, Zdravko Krivokapić, premijer Crne Gore, rekao je da to „najbolje pokazuje kako proces kohabitacije funkcioniše u praksi“.

- Đukanović ne dozvoljava mirnu tranziciju vlasti u Crnoj Gori i nastavlja u višegodišnjem maniru da Crnu Goru tretira kao svoj feud - napisao je na Tviteru Krivokapić.

Osuda je stigla i od potpredsednika vlade i ministra odbrane Dritana Abazovića.

- Vraćanjem zakona na ponovno glasanje Đukanović je dao sebi žuti karton. Ako prekrši Ustav, smenićemo ga - napisao je Abazović na društvenoj mreži, dok je Aleksa Bečić, predsednik crnogorske skupštine, poručio da će oni i na „treći pokušaj opstrukcije od strane opozicije odgovoriti mirno i demokratski“.

Crveni karton

Sa druge strane, Andrija Mandić, jedan od lidera Demokratskog fronta, prvo je napisao na Tviteru (očito odgovarajući Abazoviću) da Đukanović nije dobio nikakav žuti karton, već da je 30. avgusta dobio crveni karton, da bi potom poručio da su najave o kohabitaciji nove parlamentarne većine s Đukanovićem bile najobičnije floskule.

- Đukanović je mnogo toga uložio u ovaj zakon, koji je za godinu dana doveo do njegovog pada s vlasti. On danas želi da odbrani vlastite pozicije - kazao je Mandić, kao i da veruje da će Đukanović na kraju ipak potpisati pomenuti zakon, jer bi u suprotnom prekršio Ustav.

Tada bi bio dovoljan 41 glas u parlamentu da ga, nakon odluke Ustavnog suda, smene s dužnosti predsednika.

- Ja bih voleo da, ako je već krenuo tim putem, kad Skupština drugi put izglasa ovaj zakon, Đukanović stisne petlju i ne potpiše ga, a mi onda imamo čvrst dokaz koji može da nam posluži kao oslonac da bude razrešen - rekao je Mandić.

Vladimir Pavićević

Milo pravi grešku za greškom, čeka ga Tadićeva sudbina

Odlukom da vrati Zakon na ponovno odlučivanje u parlament Milo Đukanović je homogenizovao svoje protivnike u parlamentu i ojačao novu vlast, ocenio je direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije Vladimir Pavićević. - Đukanović pravi grešku za greškom - naveo je Pavićević, kao i da će sudbina Milovog DPS biti slična sudbini stranke Borisa Tadića u Srbiji.

Katarina Blagović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track