TVITERAŠI ZAMERILI DRITANU: Štaćeš ti na skupu IPO Montenegro! Jesi li gledao Daru iz Jasenovca
Foto: Printscreen Youtube

Naučna konferencija

TVITERAŠI ZAMERILI DRITANU: Štaćeš ti na skupu IPO Montenegro! Jesi li gledao Daru iz Jasenovca

Crna Gora -

U Podgorici je danas održana naučna konferencija na temu "Ekstremizam, terorizam i religija", u organizaciji "IPO Montenegro".

Učesnici su bili potpredsednik Vlade Dritan Abazović, ministar policije Sergej Sekulović, državni sekretar u ministarstvu policije Rade Milošević, rektor cetinjske bogoslovije Gojko Perović, muftija Muldin Milaimi, i generalni vikar barske bogoslovije Simo Ljuljić.

Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović kazao je da sve religije pozivaju na mir i da je to temeljna odrednica svake religije.

„Teroristi nisu vernici. Teroristi su kriminalci. Mediji ih čine vernicima. Mediji ih guraju u nacionalna određenja. Mediji ih povezuju sa određenim grupacijama, državama. Teroristi su kriminalci i tako ih treba tretirati. Pravi vernici nisu kriminalci. Pravi vernici su oni koji insistiraju na povezivanju ljudi. Pravi vernici su oni koji imaju stepen tolerancije mnogo veći nego druge individue kojima vera, možda, nije bliska“, pojasnio je Abazović u PR Centru.

Istakao je da je mnogo više stvari koje građane spajaju, nego onih koje ih razdvajaju, „samo je problem što mi uvek volimo da podstičemo te razlike“.

Dritan Abazović, naučna konferencija
foto: Printscreen Youtube

Međutim, njegovo učešće na ovoj konferenciji naišlo je na oštre kritike tviteraša:

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović smatra da je u javnu debatu potrebno vratiti izvornu misao koju religije same po sebi nose.

„Ta ideja mora da se čuje jasnije, glasnije, otvorenije. Možda nekih 150, 200 godina religija se otvoreno istiskuje sa javne scene. Međutim, držim da postoji nemali prostor da se ona vrati na scenu, ali da se vrati u čistom obliku“, poručio je Sekulović.

Predsednik IPO-a mr Ivan Pekić rekao je da, kada je reč o deradikalizaciji terorista ili povratku boraca sa stranih ratišta, postoje određeni nedostaci, a to je da prilikom povratka terorista sa ratišta država mora da stvori plan deradikalizacije što podrazumeva da ako se neko vrati normalnom životu država mora da stane iza toga, da mu nađe posao, finansira ga u kraćem vremenu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track