MOMO MANDIĆ 2012. OTKRIO O MILU Predlagao sam ga za premijera SRJ jer je bio veliki Srbin i to je dokazao u ratu narodu Srpske!
Foto: Marina Lopičić, Stefan Jokić

slao naftu za tenkove vrs

MOMO MANDIĆ 2012. OTKRIO O MILU Predlagao sam ga za premijera SRJ jer je bio veliki Srbin i to je dokazao u ratu narodu Srpske!

Crna Gora -

Neke od kockica u sklapanju šireg mozaika učešća Crne Gore u ratu u Bosni i Hercegovini dao je Momčilo Mandić, bivši ministar pravde u ratnoj Vladi Republike Srpske pre desetak godina, a evo šta je govorio o tome kakva je bila uloga Crne Gore i njenog tadašnjeg rukovodstva na čelu sa Milom Đukanovićem.

Mandić je pred Evropskim sudom u Strazburu 2012. dobio spor protiv Crne Gore. Pošto je Vlada priznala krivicu pred ovim sudom, Mandić nije želeo novčanu naknadu. On je od crnogorske Vlade tražio javno izvinjenje, što je učinio predstavnik Crne Gore u sudu u Strazburu Zoran Pažin.

Momčilo Mandić je tad u izjavi za podgorički magazin "Dan" obrazložio zašto nije tražio materijalnu naknadu, nego javno izvinjenje zbog hapšenja u Budvi. Kao prvi razlog je naveo to što je poreklom iz Crne Gore i ne želi da taj ceh plaća njegov bratski narod.

"Drugi i ujedno i najvažniji razlog je što ne mogu da zaboravim pomoć koju su Milo Đukanović i njegova vlada 1994. godine upućivali Vojsci Republike Srpske i našem narodu i to u trenucima kada nam je Slobodan Milošević uveo sankcije. Gorivo za naše tenkove koji su se borili od Foče preko Srebrenice do Bihaća i dalje slao je upravo Đukanović i ko zna šta bi bilo sa Republikom Srpskom da te pomoći nije bilo. Mi smo bili pred porazom, a Đukanović nam je tada prodao naftu kojom smo napunili prazne rezervoare naših tenkova i spasili Republiku Srpsku. Ne smem zaboraviti ni pomoć koju nam je upućivao tadašnji ministar zdravlja Miomir Mugoša koji je Hercegovini darovao dve poljske bolnice", kazao je Mandić, naglašavajući kako se takođe "ne smeju zaboraviti ni dobrovoljci koje je ohrabrivala i opremala Vlada Crne Gore, kada su naša braća Nikšićani pomagali u oslobađanju Foče, a Pljevljaci, na čelu sa doskorašnjim gradonačelnikom, oslobađali srpsku nejač od mudžahedinskih hordi u Goraždu".

"Posebno su značajan doprinos dali u oslobađanju Goražda gde je bivši gradonačelnik Pljevalja i sadašnji, koliko čujem, poslanik Mila Đukanovića pokazao neverovatan patriotizam. Bivši ministar zdravlja Mugoša je jedan od najomiljenijih ljudi u RS i srpski mu narod nikad neće zaboraviti šta je sve uradio za nas.Čudi me šta se desilo sa onakvim Srbinom Milom Đukanovićem i drugim srpskim patriotama njemu bliskim da preko noći pljunu na najbolje što su uradili u životu", zaključio je Mandić.

"Predlagao sam Mila za premijera jer je bio veliki Srbin"

Momčilo Mandić je rekao da je daleke 1996. godine predlagao lidera DPS-a Mila Đukanovića za predsednika Vlade Savezne Republike Jugoslavije (SRJ).

"Ja sam 1996. godine Đukanovića predlagao za predsednika Vlade Jugoslavije, kao velikog Srbina, organizaciono sposobnog čoveka, jer je Momir Bulatović samo radio ono što mu je Slobodan Milošević govorio, odnosno naređivao”, rekao je Mandić u intervjuu za bosansku televiziju Bijeljina (TV BN).

Podsetimo, Crna Gora je Momčila Mandića uhapsila u njegovom budvanskom stanu u sredu 17. avgusta 2005 i on ekspresno isporučen bosanskim vlastima koje su ga potraživale zbog sumnji da je finansijski pomagao sakrivanje optuženog za ratne zločine u BiH Radovana Karadžića.

Bosanski sudovi su 2007. i 2010. godine Mandića pravosnažno oslobodili krivice. Mandić je kasnije pred sudom u Hagu dobio tužbu i protiv Crne Gore zbog nezakonitog hapšenja u Budvi 2005.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track