OLIMPIJADA ZA OTPUŠTENE RADNIKE: Koalicija Za Budućnost Nikšića objavila priču kako je bivša vlast uništila železaru (VIDEO)
Foto: screenshot

obnova

OLIMPIJADA ZA OTPUŠTENE RADNIKE: Koalicija Za Budućnost Nikšića objavila priču kako je bivša vlast uništila železaru (VIDEO)

Crna Gora -

U čuvenoj "Nikšićkoj željezari" nekada je radilo 7.500 radnika, a danas je od nje ostala samo ruina.

Ostali su otpaci, ruševine, šut i cigle, a najžalije od svega gladne porodice.

Željko Perović je nekadašnji radnik "Nikšićke Željezare", suprug je i otac dvoje dece, a danas radi kao taksista jer penzija koju prima nije dovoljna, iako je u pomenutom preduzeću proveo 30 godina svog života.

"Utisak je grozan i sada se loše osećam. Kada vidim jednu ruinu, a nekada je ovde radilo i po 7.5000 radika. Željezara je hranila čitavu Crnu Goru, Nikšić je cvetao. Sve je bilo krcato, lokali, radnje ", objašnjava Perović.

On smatra da je "ubistvom "Željezare" ubijen i Nikšić, ali i navodi da je jedini spas da se ova industrija obnovi, kao i da je to moguće budući da je u tom gradu puno dobrih radnika, inženjera i stručnog kadra.

Odgovorna za stanje raspada u kome se pomenut pogon nalazi je, prema rečima radnika, Vlada Crne Gore.

"Vlada je dovodila nadri investitore koje su raubovali Željezaru. Prodata je turskom investitoru za 15 miliona, a sama peć je koštala 20 miliona evra, plus prostori, staro gvožđe", kaže radnik.

Perović je mišljenja da će njena obnova biti prepord za Crnu Goru, a nada se i da će nova Vlada uspeti u tome da na tom mestu uskoro krene da radi nova radna snaga.

Sinovi nekadašnjeg radnika nisu zaposleni, kao ni njegova fakultetski obrazovana supruga dok on sa mizernom penzijom taksira.

Kurir.rs/Alo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track