EU ODGOVORILA PODGORICI NA ZAHTEV ZA POMOĆ U BORBI PROTIV KORONE: Molba prosleđena država članicama!
Foto: EPA / Boris Pejović

borba protiv pandemije

EU ODGOVORILA PODGORICI NA ZAHTEV ZA POMOĆ U BORBI PROTIV KORONE: Molba prosleđena država članicama!

Crna Gora -

Evropska komisija (EK) i Centar za koordinaciju hitnih reakcija EU prosledili su crnogorski zahtev svim državama učesnicama i spremni su da usmere svaku ponudu pomoći, saopšteno je iz EK za list Pobjeda povodom zahteva za pomoć u borbi protiv kovida-19, koji je Ministarstvo spoljnih ; poslova uputilo Briselu.

Ministar spoljnih poslova Đorđe Radulović uputio je 4. marta pismo šefovima diplomatija Evropske unije i NATO-u kojem od njih traži da hitno pomognu Crnoj Gori u borbi protiv korona virusa, jer su, kako je naveo, resursi i ljudstvo gotovo iscrpljeni.

Radulović od zemalja članica nije tražio vakcine već da, ukoliko su u mogućnosti, u Crnu Goru hitno pošalju lekare, tehničare i ostalo medicinsko osoblje.

U apelu Ministarstva spoljnih poslova traži se podrška u okviru Mehanizma civilne zaštite (EU Civil Protection Mechanism) da bi se epidemija u Crnoj Gori pokušala staviti pod kontrolu.

Direktor crnogorskog Instituta za javno zdravlje Igor Galić je juče izjavio da "ne kontrolišu epidemiju korona virusa".

"U poslednih sedam dana na svaka dva i po minuta se razboli jedan čovek ili na 150 minuta premine jedna osoba", kazao je Galić.

U Crnoj Gori je poslednjih sedam dana umrlo 65 osoba.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track