DOKTORI NAUKA I MAGISTRI BEZ POSLA Na birou rada u Crnoj Gori više od 4.500 nezaposlenih sa fakultetskim obrazovanjem
Foto: Printscreen YT

osiromašeno tržište rada

DOKTORI NAUKA I MAGISTRI BEZ POSLA Na birou rada u Crnoj Gori više od 4.500 nezaposlenih sa fakultetskim obrazovanjem

Crna Gora -

Na evidenciji crnogorskog Zavoda za zapošljavanje je na kraju februara 2021. godine bilo 4.548 građana sa fakultetskim obrazovanjem, pri čemu je bez posla bio i 331 magistar, ali i 18 doktora nauka, piše podgorički Dan.

Kao i u ukupnoj statistici, žene čine većinu među visokoobrazovanim nezaposlenima. Na evidenciji je, naime, bilo 2.886 žena sa fakultetskom diplomom, kao i 187 sa magistarskom titulom i sedam sa zvanjem doktora nauka.

Članovi skupštinskog Odbora za rad, zdravstvo i socijalno staranje, koji su pristali da daju izjave, poručuju da Crna Gora mora da rešava problem nezaposlenosti koji je eskalirao i ozbiljno zabrinjava, navodi list.

"Taj trend u Crnoj Gori postoji već duže vreme, tržište rada je osiromašeno, ljudi nemaju mogućnost da se profesionalno ostvare, a tu je i problem rada na crno, jer su mnogi zbog egzistencije prinuđeni da prihvataju poslove koji su minimalno plaćeni i uz to bez osiguranja", kaže Maja Vukićević (DF), član Odbora za rad.

U opoziciji smatraju da su podaci Zavoda za zapošljavanje upozoravajući, a član Odbora za rad Boris Mugoša (SD) ocenjuje da ogroman procenat sive ekonomije, koji po nekim procenama iznosi i do 30 odsto BDP-a, govori o važnosti insistiranja na strukturnim reformama.

"Pokazalo se da dugoročno održivu ekonomiju ne možemo dominantno da gradimo samo na tzv. ekonomiji sunca i snega (turizmu), nego da moramo valorizovati i brojne druge resurse kojima raspolažemo, a tu pre svega mislim na sever Crne Gore", izjavio je on.

Dodao je da to ne znači da treba suzbijati razvoj turizma i sve njegove benefite, jer je to, kaže, zaista ogroman resurs kojim Crna Gora raspolaže i koji omogućava značajne prihode i prostor za zapošljavanje velikog broja domaće radne snage, već da je potrebno da fokus bude na visokokvalifikovanim pozicijama u turističkoj privredi.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja