VLADIMIR PAVIĆEVIĆ ZA KURIR: Krivokapićeva vlada je neekspertska i nesposobna, potrebna je rekonstrukcija!
Foto: Privatna arhiva

otvoreno

VLADIMIR PAVIĆEVIĆ ZA KURIR: Krivokapićeva vlada je neekspertska i nesposobna, potrebna je rekonstrukcija!

Crna Gora -

Ogromni broj građana Crne Gore koji su zagovarali razvlašćivanje Milovog DPS primećuje da se premijer ne snalazi dobro na tom mestu

Vlada Crne Gore, predvođena premijerom Zdravkom Krivokapićem, za prvih 100 dana rada se pokazala kao neekspertska i nesposobna, ocenjuje Vladimir Pavićević, direktor podgoričkog Društva za istraživanje politike i političke teorije. Ističe i da bi bilo racionalno da se desi rekonstrukcija i da nova crnogorska vlada zaista krene putem reformi.

Vladimir Pavićević
foto: Privatna Arhiva

Krivokapić je imao sastanke s predstavnicima vladajuće većine, pre svega s Demokratskim frontom. Najavljena je i mogućnost rekonstrukcije vlade. Koliko je to izvesno?

- Vlada Zdravka Krivokapića od starta ima nekoliko konstrukcionih grešaka, od kojih se jedna tiče neuključivanja političkih autoriteta najsnažnije pobedničke grupacije u vladu Crne Gore. Izbori u Nikšiću su pokazali da je i bez gospodina Krivokapića Demokratski front najjači na strani novih pobednika i ta činjenica je, po logici stvari, nametnula pitanje rekonstrukcije Krivokapićeve vlade. Bilo bi racionalno da se rekonstrukcija desi i da nova crnogorska vlada zaista krene putem reformi.

Zdravko Krivokapic
foto: BETA/Bojana Cupic

Obeleženo je 100 dana rada nove crnogorske vlade. Koju biste joj ocenu dali?

- To bi bila jedva prelazna ocena, dakle dva minus. Ogromni broj građana Crne Gore koji su zagovarali razvlašćivanje Milovog DPS primećuje da se gospodin Krivokapić ne snalazi dobro na mestu predsednika vlade i da njegova vlada u prvih 100 dana nema rezultate koji su bili očekivani. Građani ipak i dalje pokazuju strpljenje jer je u poređenju s katastrofalnom vladavinom DPS i ova, Krivokapićeva vlada, prihvatljivija.

Šta možete pohvaliti, a šta zamerate?

- Pohvalno je što je revidiran onaj neustavni i diskriminatorski Zakon o slobodi veroispovesti, koji je DPS bio jednostrano usvojio. Građani zameraju što premijer i ministri mnogo pričaju o tome da mnogo rade i da do kasno ostaju na poslu, a rezultata toga rada nema. Zakonodavne inicijative Krivokapićeve vlade su skoro neprimetne, problemi se ne rešavaju, čak se gomilaju. Njegova vlada se za prvih 100 dana pokazala kao neekspertska i nesposobna.

Milo Djukanovic, Milo Đukanović
foto: EPA/Boris Pejović

Kako se DPS Mila Đukanovića snalazi u opoziciji?

- DPS Mila Đukanovića se našao u ulozi sigurnih gubitnika. Šta god da urade i kakav god rezultat da postignu, s njima neće niko da sarađuje i zato gube jednu po jednu opštinu u Crnoj Gori. Strašan je apsurd da je nekada dominantna politička struktura u crnogorskoj politici danas svedena na to da proslavlja svoje poraze.

Šta su pokazali izbori u Nikšiću - da DPS zasad definitivno ide u istoriju ili da Đukanović neće odustati lako od vlasti u Crnoj Gori?

- Ceo izborni proces u Nikšiću je pokazao da smo u epohi daljeg razvlašćivanja DPS u različitim crnogorskim opštinama. DPS je imao jednu šansu - da se na vanrednom kongresu suštinski reformiše i da se suoči sa svim greškama koje su dovele do pada te stranke. Umesto toga, kongres DPS poslužio je za još jedno faraonsko postavljenje gospodina Đukanovića na čelo partije. Time je sprečena bilo kakva mogućnost da se ta stranka uskoro ponovo nađe u vlasti.

(Kurir.rs/B.K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track