ABAZOVIĆ PROVOCIRA: Priznajte genocid ili idite iz vlasti!
Foto: Nemanja Nikolić

Potpredsednik crnogorske vlade podigao prašinu

ABAZOVIĆ PROVOCIRA: Priznajte genocid ili idite iz vlasti!

Crna Gora -

Lider URA traži jasno opredeljivanje po pitanju zločina u Srebrenici. Iz DF traže i osudu stradanja Srba

Potpredsednik vlade Crne Gore Dritan Abazović podigao je prašinu izjavom da se u Srebrenici dogodio genocid, te da ko to ne razume, „nije mu mesto na državnim funkcijama“. Iz Demokratskog fronta (DF) ocenjuju da se ova tema prethodnih dana koristi u dnevnopolitičke svrhe.

Poruka na Tviteru

- Vlada Crne Gore poštuje sve međunarodne presude. O ovoj temi nema diskusije. Ko ovo ne razume, nije mu mesto na državnim funkcijama. Okrenimo se budućnosti, čeka nas mnogo posla - napisao je Abazović na svom Tviter profilu.

Prethodno je crnogorska opozicija, predvođena najuticajnijim DPS Mila Đukanovića, zatražila smenu ministra pravde ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, koji je u parlamentu rekao da je spreman da prizna da se u Srebrenici dogodio zločin genocida ako se to nedvosmisleno utvrdi, s obzirom na to da je, kako je rekao, i Međunarodni sud u Hagu u međuvremenu izgubio legitimitet.

Podgorica, izbori, Milan Knežević
foto: Nemanja Nikolić

Milan Knežević, narodni poslanik DF u Skupštini Crne Gore, kaže za Kurir da, „iskazujući pijetet prema srebreničkim žrtvama, ne može a da ne primeti kako se ova tema prethodnih dana koristi za dnevnopolitičke svrhe“.

Pravo čudo da su Srbi živi

- Kao Srbin iz Crne Gore, spreman sam da osudim svaki srpski zločin koji je počinjen u moje ime i ime mog naroda, ali bih voleo da se jednom neko seti i osudi genocid u Jasenovcu, u kojem je ubijeno 700.000 Srba, Jevreja i Roma, ili kontinuirani genocid srpskog naroda u hercegovačkim jamama NDH. Takođe bih voleo da neko osudi zločin i progon nad 300.000 Srba u akcijama „Bljesak“ i „Oluja“, ili masakr u Bratuncu, ili zločine nad Srbima i Crnogorcima na KiM. Zato bih voleo da Dritan Abazović i svi ostali koji otvaraju ove teme makar jednom pomenu i nevine srpske žrtve, koje su od 1941. do 2021. najbrojnije na Balkanu. Koliko su nas ubijali u tih 80 godina, pravo je čudo da je ijedan Srbin živ.

MATIJA BEĆKOVIĆ

Zaustavljeno etničko čišćenje srpskih pisaca

Matija Bećković
foto: Damir Dervišagić

Izbačeni srpski pisci, poput Desanke Maksimović, Meše Selimovića, Alekse Šantića, Petra II Petrovića Njegoša i drugih, vratiće se u obaveznu literaturu nastavnog plana i programa za osnovno i srednje obrazovanje u Crnoj Gori. Ovo je saopštila ministarka prosvete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić. Komentarišući ovu izjavu ministarske, Matija Bećković, srpski akademik, za Kurir je rekao:

- Ministarka Vesna Bratić zaustavila je ovime etničko čišćenje srpskih pisaca u Crnoj Gori. Ja mislim da nema kraće definicije fašizma od progonjenja ljudi zbog svog imena.

Kurir.rs/ J. M. Foto: Nemanja Nikolić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track